Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2011. gada 27. augusts

Manipulācija ar cilvēkiem

Lai labāk justos, vajag sevi un citus pazīt. Šobrīd bibliotēkā ienākušas 5 jaunas, interesantas grāmatas pa šo tēmu. Es vispirms izlasīju grāmatu "Manipulācija ar cilvēkiem". It kā jau visiem zināmas lietas, tomēr šeit īsi un koncentrēti norādīts, kas patīk cilvēkiem, kādi viņi ir, un kāda ir dzīve. Ne velti saka, ka jāmaina sava attieksme, jo pasaule mainās, un mēs reti kad varam to ietekmēt, taču varam mainīt savu attieksmi. Ir vērts izlasīt grāmatas "Uzvarētāju likumi" un "Nerakstītie biznesa likumi". Pēc būtības joprojām vecais temats - kādi ir cilvēki un kā uz viņiem var vislabāk iedarboties. 
Ja gribam padziļināti ietekmēt savus sapņu cilvēkus, veicinot mīlas lietas, tad jāizlasa divas gudras grāmatas: "Mīlestība un intuīcija", bet ja ar to nepietiek, tad arī "Mīlas eliksīri un amuleti". Tautas nostāstos eksistē šādas lietas, bet nu var izlasīt receptes, apskatīt bildes un ietekmes aprakstu, vēlams gan caur humora prizmu:)
Ja nepieciešams stimulēt atsevišķas zonas, lai labāk cilvēku ietekmētu, vērts izstudēt grāmatu "Refleksoloģija". Tajā ir daudz zīmējumu un skaidrojumu, kuru pēdas punktu masēt, lai iegūtu vēlamo rezultātu. Vispār zināms fakts, ka visu nervu punkti cilvēkam ir trīs vietās: pēdās, mugurkaulā un galvā. Iedarbojoties uz kādu no tiem, labums tiek visam organismam. Un tā kā ne vienmēr var pats masēt savu kājas pēdu tur, kur vajadzētu, to var izdarīt viens otram- būs gan patīkami, gan lietderīgi, gan ietekmējoši:)

2011. gada 25. augusts

Pārlielupes bibliotēkā dzejas diena 12.septembrī

Aicinām uz dzejas dienu Pārlielupes bibliotēkā 12.septembrī pl. 11.00. Dzeju lasīs Jelgavas jaunie dzejnieki, Pārlielupes bibliotēkas lasītāji, Velta Brinza un Harijs Krūze.

Ābolu prieks

Āboli- sārti un dzelteni, sulīgi un gardi ienāk bibliotēkas dzīvē, jo lasītāji viens otram grib sagādāt prieku. Gandrīz katru dienu kāds atnes ābolus, mums atliek vien tos nomazgāt un piedāvāt apmeklētājiem. Mūsu mazie lasītāji to ļoti novērtē. Mudinām arī ābolus ņemt uz mājām. Vispār jau nav pieņemts ēst bibliotēkas telpās, taču ābolu laikā mēs to piemirstam:) Vitamīni un labs noskaņojums taču ir nepieciešams ikvienam, pat grāmatu lasītājiem un datoru izmantotājiem:)

2011. gada 20. augusts

Ārstē sevi ar ķiploku

Pārlielupes bibliotēka savu krājumu papildinājusi ar jaunām grāmatām par tautas medicīnas un pašārstēšanās iespējām. Kad tabletes vēl nebija tik izplatītas, daudzi pārzināja sentēvu gudrības. Nu, pasliktinoties ekonomiskajiem apstākļiem, cilvēki atkal arvien vairāk interesējas par iespējām pašiem uzlabot savu veselību ar pārbaudītiem līdzekļiem. Viens no tādiem iedarbīgiem, visiem pieejamiem līdzekļiem ir ķiploki.

"Ķiploki ir vienīgais mūsdienās zināmais līdzeklis gan pret paaugstinātu holesterīna līmeni, gan pret hipertensiju. Tie lieliski noder sirds un asinsrites slimību profilaksei visas dzīves garumā un ir arī viens no galvenajiem līdzekļiem aterosklerozes ārstēšanai. Tā vietā, lai iedzertu vienu tableti holesterīna līmeņa mazināšanai, otru- asinsspiediena pazemināšanai, trešo- labākai urīna izdalīšanai, ceturto (aspirīnu) – trombu veidošanās novēršanai (un katrs no šiem medikamentiem var radīt arī nevēlamas blaknes), var lietot tikai vienu vienīgu drošu līdzekli- ķiploku."  (Fulders Stīvens. Ķiploki veselībai 79.lpp.)
 Protams, ir arī mazāk pazīstamas lietas, piemēram, var izmantot melnās ķimenes, dziedināt ar krāsām, pārzināt ķermeņa čakras un uz tām iedarboties, ārstēt ar ūdeni, izmantot hrorofilu zaļajos augos, ārstējot sāpošas muguras un locītavas.  Iespēju ir daudz, un katrs var izvēlēties ko sev piemērotu.  Jelgavas bibliotēkās ir pietiekami daudz grāmatu par pašārstēšanos un veselīgu dzīvesveidu.


2011. gada 19. augusts

Būs ko lasīt- daudz jaunu grāmatu

Pārlielupes bibliotēka ir saņēmusi iespaidīgu daudzumu jauno grāmatu, romānus vien- 16. Tos var apskatīt stabiņā pa labi. Mūsu lasītāji, kuriem patīk lasīt vēsturiskas grāmatas, un it sevišķi ļoti biezas, būs iepriecināti. K. Makkalovas 7 romānu sērija par Romas impērijas valdniekiem ir tieši tāda, katrai ir vairāk nekā 1200 lpp. Beidzot mums ir arī šīs sērijas pirmā grāmata- "Pirmais vīrs Romā". Pēc lasītāju lūguma iegādājāmies N.Ikstenas "Šokolādes Jēzu" un V.Maironas autobiogrāfisko stāstījumu par mazpilsētas bibliotēkas kaķi Djū. Ir gan mīlas romāni, gan piedzīvojumi un detektīvi, gan izcili vēsturiski romāni. Tātad atliek tikai atnākt uz bibliotēku grāmatai pakaļ un interesanta virtuālā dzīve garantēta:)

2011. gada 17. augusts

Pārlielupes blogam- 4 gadi

Nu jau par tradīciju kļuvis bloga jubileju atzīmēt ČiliPicā, tiekoties visiem autoriem uz kopīgu vislielākās picas baudīšanu. Pagājis vēl viens gads. Atzīmējam Pārlielupes bibliotēkas bloga četru gadu sasniegumus. 
Kad izveidoju blogu 2007.gada 15.augustā, mani aizrāva pati ideja un iespējas. Taču laika gaitā, eiforijai sarūkot, sapratu, ka esmu uzņēmusies darbietilpīgu pienākumu. Ar katru gadu jau tradicionāli uzdodam sev jautājumu, ko darīt tālāk, vai turpināt iesākto. Pirms gada rakstīju, ka esam vēl dzīvi  Bet maz trūka, tā vien gribējās visam atmest ar roku. Šogad šo iespēju apsvērām tikai garāmejot. Kopumā gada laikā no 2010.gada 15.augusta līdz 2011.gada 14.augustam bloga četri autori uzrakstījuši 85 rakstiņus, nopublicējuši pašu veidotas 116 fotogrāfijas un izveidojuši 6 materiālus youtube, viens no tiem- īsfilma. Veidojam savu virtuālo dienasgrāmatu, atspoguļojot svarīgāko un interesantāko bibliotēkas darba un notikumu procesos. Pilnveidojam arī savas prasmes. Izmantojam arī twitter platformu. Palikusi neīstenota ideja, izveidot lapu portālā Draugiem.lv. To varētu izmēģināt šogad. Diemžēl mūsu autoru aktivitāte pamazām sarūk. Ja darbinieki vēl raksta, tad lasītāji veido savus blogus, tomēr laiku pa laikam atbalsta arī kopīgi radīto bibliotēkas blogu, seviški jau Maija, kas bija klāt pie bloga šūpuļa. Ja vēl izturēsim gadu, tad gan sarīkosim skaļāku ballīti, ne tikai autoriem vien.  Dod ziņu, ja gribi kļūt par bloga autoru.
Attēlos ieskaņas no 4gadu ballītes.

2011. gada 11. augusts

Bibliotēka ir bezmaksas pakalpojumu paradīze

Pārlielupes bibliotēkā praksi iziet Aija, kas datorlietas apguva nodarbinātības dienesta kursos. Mums ir laba sadarbība. Mēs palīdzam praksē nostiprināt iegūtās teorētiskās zināšanas, bet Aija atvieglo mūsu darbu bibliotekāru atvaļinājuma laikā. Līdz šim Aija ar bibliotēku pasauli saskārās pa retam tikai kā apmeklētāja, bet nu viņa ir otrā pusē, tāpēc bija interesanti uzzināt viņas iespaidus par bibliotēku. Lūk, ko Aija saka:
"Man tā ir pirmā pieredze bibliotēkas ikdienā. Te ir ļoti laba aura, vieglums, atmosfēra, kas nomierina un tai pat laikā raisa interesi uzzināt kaut ko jaunu. Te ir plaši logi, telpaugi, gaiša un mierīga noskaņa, neskatoties uz to, ka te ir daudz spriganu bērnu. Bibliotēkā nejūt stresu, bet jūt darbinieku dvēseliski labdabīgo starojumu. Bibliotēka ir kā cita pasaule. Te var uzzināt daudz un dažādas lietas. Te ir bezmaksas pakalpojumu paradīze.
Katru dienu bibliotēku apmeklē bērni un pieaugušie, un visi šeit atrod sev vajadzīgo. Bērni sevišķi ir iecienījuši datoru spēles, daži bērni ir īsti gudrinieki. Bibliotēka ir nozīmīga sabiedrības izglītošanās sabiedrotā. Liela nozīme ir bibliotēkas pieejamībai, jo par tās izmantošanu nav jāmaksā. Bērni šeit pavada daudz laika, un vecāki ir mierīgi par savām atvasēm, kas ir ļoti būtiski. Tagad es visām draudzenēm stāstu, ko tikai var uzzināt un padarīt bibliotēkā. Man te ļoti patīk."

2011. gada 10. augusts

No lietus glābjas bibliotēkā

Šodien ik pa brīdim līst lietus, un bērni kā zvirbuļi sabirst bibliotēkā. Skatās filmu. Bet jau pēc brīža visi pagriezuši muguru ekrānam un uzsāk kustību rotaļas. Nu cik ilgi var tā sēdēt? Par laimi lietus ātri beidzas, visi izspurdz laukā. Arī tāda ir bibliotēkas ikdiena:)

21. gadsimta labākās grāmatas


Nejauši uzgāju portālu grāmatu lasītājiem goodreads.com Tajā portāla reģistrētie lietotāji var pārspriest un vērtēt izlasītās grāmatas. Pēc lasītāju vērtējuma tajā ir izveidots 21. gadsimta labāko grāmatu tops.
Topā ir 100 augstāk novērtētās grāmatas. TOP 10 ir šāds:
1. Hāleds Hoseinī "Pūķa ķērājs"
2. Dž.K. Roulinga "Harijs Poters un nāves dāvesti"
3. Odrija Nifingere "Laika ceļotāja sieva"
4. Jans Martels "Pī dzīve"
6. Marks Zusaks "Grāmatu zagle"
7. Kormaks Makārtijs "Ceļš"
8. Dž.K. Roulinga "Harijs Poters un jauktasiņu princis"
9. Sāra Grūena "Ūdens ziloņiem"
10. Dž.K. Roulinga "Harijs Poters un Fēniksa ordenis"
Šovasar izlasīju Hāleda Hoseinī grāmatas "Pūķa ķērājs" un "Tūkstoš sauļu mirdzums". Tās abas būtu pelnījušas būt grāmatu topa 1. vietā. Mani tās ļoti uzrunāja. Abās ir stāstīts par Afganistānu pirms un pēc kara ar Padomju Savienību, draudzību, mīlestību, nodevību, Islama pasauli un talibu režīmu. Grāmatas pārspēj visas iepriekš lasītās, tās tiešām spridzina. Pēc grāmatas "Pūķa ķērājs" pirms dažiem gadiem ir uzņemta arī filma ar nosaukumu "Pūķu laidēji".