Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2010. gada 19. februāris

Pārlielupes bibliotēka e-prasmju nedēļai gatava


Visa Latvija un arī bibliotēkas gatavojas e-prasmju nedēlai, kas notiks no 2.līdz 5.martam. Ja Tev nav mobilā telefona, e-pasta, i-bankas kartes, tad Tevis nav. Lai internetā ievietotu sludinājumu, prasa gan mobilo telefona numuru, gan e-pastu. Lai nopirktu kino biļetes, pasūtītu viesnīcu, lidojumu vai samaksātu kādu komunālo maksājumu, bez i-bankas nemaz nevar iztikt.
Un, jā, protams, mūsdienās bez datorprasmes labā līmenī arī neiztikt. Lai īsti saprastu, ko patiesībā zini, tev palīdzēs noskaidrot tests- IT barometrs. Rezultātus iegūsi uzreiz pēc testa izpildes savā e-pastā. Redzi, vispirms ir nepieciešams e-pasts, lai vispār varētu uzsākt testu:)


Visas nepieciešamās e-prasmes tagad pavisam viegli un pilnīgi bez maksas var apgūt jebkurā bibliotēkā. Arī Pārlielupes bibliotēkā. Ja Tavi mājinieki kaut ko no minētā īsti neprot vai nemaz neprot, iedrošini atnākt uz bibliotēku.

2. un 5.martā no 10.00 līdz 14.00 bibliotēkā varēs praktiski apgūt SEB un Swedbankas i- banku iespējas, sagatavot maksājumu uzdevumus un veikt rēķinu apmaksu, bet 3.martā no 10.00 līdz 14.00 varēs uzzināt visu par elektrības rādījumiem un samaksu portālā latvenergo.lv.

Testu vari izpildīt jebkurā laikā, arī bibliotēkā. Ja būs nepieciešams zināšanas papildināt, varēsi izmantot jau gatavus 10 mācību materiālus, kas ir ļoti pamatīgi izstrādāti.

Piemēram, mācību materiālā Virtuālais ceļvedis ģimenei, iekļautas šādas tēmas:
• Internets, pārlūkprogramma, pārlūkošana, Web adreses, un ko tās apzīmē;
• Ceļošana pa internetu ar pārlūkprogrammas palīdzību, interneta savienojuma izveide un izvēle, Web lappušu drukāšana, saglabāšana;
• Informācijas meklēšana, droša interneta lietošana;
• Elektroniskais pasts, tā izveidošana un lietošana;
• Internetbanka un kā to lietot, interneta veikals, biļešu rezervācija un iegāde internetā;
• IP telefonija, un kā ar to darboties;
• Windows Live, un tā sniegtās iespējas;
• Darbs tiešsaistē un tiešsaistes programmu piedāvājums;
• Digitālā kamera, tās izvēle, kā fotografēt un iegūt labu fotogrāfijas kompozīciju;
• Fotogrāfiju nosūtīšana no kameras uz datoru, foto apstrāde datorā;
• Perifērijas ierīces, kādas tās ir un ko tās dara, datu nesēji un ārējās atmiņas ierīces, diski, kādas ir informācijas mērvienības;
• Arhīvs, kā saspiest (arhivēt) un atspiest (atarhivēt) datus;
• LMT iCentrs, un tā piedāvātās iespējas.

2010. gada 18. februāris

Projektu nedēļa bibliotēkā


Projektu nedēļas ietvaros, pie mums ciemos bija atnākuši Jelgavas 6.vidusskolas skolēni-divas trešās klases ar savām audzinātājām, kopā 40 skolēni. Skolotājas vēlējās, lai bērniem pastāsta nedaudz no grāmatu tapšnas vēstures un nedaudz par grāmatu labošanu, kā arī parāda vecākās bibliotēkas grāmatas.

Tā kā šie skolēni ar skolotājām pie mums bibliotēkā jau bija ciemojušies, tad par bibliotēku viņi jau diezgan daudz zināja, jo liela daļa no viņiem jau ir mūsu bibliotēkas lasītāji.

Kolēģe Marika, sameklēja vecākās grāmatas savā privātajā kolekcijā, kuras bija izdotas Krievijā 1900., 1901. un 1915. gadā un parādīja tās bērniem, lai viņiem ir priekšstats par tā laika grāmatām. Marika pastāstīja arī, kā var grāmatā izdzēst nevēlamus traipus, piemēram ar maizes mīkstumu, un kā pareizi var salabot vērtīgu grāmatu.

Taču galvenais akcents stāstījumā - saudzīga attieksme pret grāmatu vispār ,jo tad tā nebūs ne jādzēš, ne jālabo, un to, ka bibliotēkās paņemtās grāmatas ir jāatdod laikā atpakaļ un kāpēc jāievēro norādītais termiņš.

2010. gada 12. februāris

Veselība un bizness

Iesaku izlasīt žurnāla "Patiesā Dzīve" 3.numurā rubrikā Veselība un bizness interviju "Ģimenes ārsts:Averss un reverss" (36.-41.lpp.), jo medicīnas iestādes nonāk farmācijas haizivs paspārnē. Tāpēc vēl jo vairāk par savu veselību ir un būs jārūpējas katram pašam. Ne vienmēr var un varēs paļauties uz savu ģimenes ārstu un valsts veselības politiku. Ne visam var un varēs ticēt par vakcīnu un izmeklējumu nepieciešamību.

2010. gada 5. februāris

Avīzes un žurnālus var lasīt no rīta

Bibliotēkā avīzes un žurnālus tagad var lasīt jau no paša rīta- no pulksten 10.00. Jo tagad kopš 1.februāra bibliotēka atvērta par divām stundām agrāk. Vietējā pasta nodaļa ir izformēta, un līdz ar to iedzīvotājiem ir daudzas neērtības, viena no tām- presi piegādā tikai ap 16.00. Taču bibliotekāri paši iet pakaļ presei uz jauno pasta nodaļu un tādējādi nodrošina, ka tiklīdz bibliotēka ir vaļā, arī periodika ir pieejama. Mums tas ir svarīgi, arī bibliotēkas lasītāju atsaucība ir liela:)