Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2009. gada 18. septembris

Pasaku portāls konkursā Prix Europa

Fonā klausos "Garkājtētiņu" un rakstu blogam par savu prieku, ka tik jaukais portāls “pasakas.net”, ko veido biedrība "Ideju Forums" iekļuvis Eiropas lielākajā televīzijas, radio un jauno mēdiju festivālā Prix Europa,un cīnīsies par galveno balvu nominācijā „Jaunie mēdiji”. Konkursam pieteikušies 1000 dalībnieku no 40 valstīm! No 17.līdz 24.oktobrim noskaidrosies uzvarētāji, kad vajadzēs turēt īkšķi, bet līdz tam gatavojies kārtīgi iepazīties ar portāla saturu, kur dažādos formātos (teksta, audio un video) ir pieejamas latviešu un citu tautu pasakas, teikas, oriģinālliteratūra bērniem, šūpuļdziesmas, multiplikācijas filmas, spēles. Te var arī zīmēt un izvietot savus darbus portāla galerijā.

Ik pa laikam ieskatos portālā un pamanu arvien lielākus labumus. Nu jau ir 35 autoru audiogrāmatas. Piemēram,
Ž.Verns. Kapteiņa Granta bērni
J.Klīdzējs. Cilvēka bērns.

Ir arī četri Lūsijas Modas Montgomerijas romāni:
Anna no Vēja papelēm
Anna no Salas
Anna no Eivonlijas
Anna no "Zaļajiem jumtiem"

Saskaitīju 27 Šūpuļdziesmas latviešu un krievu valodā. Te ir arī no padomju laikiem mana iemīļotā. Šai dziesmai ir pieejamas notis. Var izdrukāt dziesmas vārdus. Redzēt dziesmas video.

Interesanta ir sadaļa „Neērtības radībiņām”- Lielbritānijā tapušās multiplikācijas filmas par zvēriņiem invalīdiem, ko ierunājuši cilvēki ar invaliditāti. Filmas ir angļu valodā ar latviešu subtitriem. Lai filmas labāk varētu izmantot mācību procesā, ir daudz padomu skolotājiem.

Saskaitīju arī 16 skaitāmpantiņus.Var lasīt tekstu un arī noskatīties, kā to dara videomeitene.

Ir arī mīklas. Vērts apskatīt sadaļu Jaunumi: Te var redzēt datumu, kad resurss pievienots.

Apskati visu pats un nosaki savus mīļākos avotus:)

Par šo portālu esam rakstījuši:
2008.gada 17. februārī
2008.gada 28. janvārī
2007.gada 17. novembrī

2009. gada 11. septembris

Pirmie soļi internetā

Šodien Pārlielupes bibliotēkā vēsturiska diena. Grupa drosmīgu senioru (55+) centās iekarot interneta džungļus. Neviens no grupas dalībniekiem iepriekš nebija izmantojis datoru, tāpēc divas stundas mācījās pamatlietas: apvārdot peli, lai kursors skrietu tur, kur vajag; lai atvērtos tās lapas, ko gribas; lai izlasītu tās ziņas, ko noskatījuši:) Nu viegli nebija nevienam, arī man:) Bet ar visu grupa tika galā, un kad jau bija riktīgi iesiluši, bija jābeidz, bet pirmdien atkal tiekamies, lai atkārtotu apgūto un izveidotu e-pastu saziņai ar pasauli.

2009. gada 10. septembris

Aprēķini sava īpašuma iespējamo nodokli

Nestreso, bet izpēti, cik liels varētu būt īpašuma nodoklis, ko šobrīd valdība prognozē kā 0.2% no kadastrālās vērtības. Tātad izmanto Valsts Zemes dienesta datu publicēšanas portālu. Tad nospied pogu kreisajā malā Meklēt būves, atvērsies meklēšanas logs. Ja zini sava īpašuma kadastra numuru, tad ieraksti to, bet ja ne, tad ieraksti mājas adresi un uzzināsi mājas kopējo vērtību, ko vari izdalīt ar dzīvokļu skaitu. Iegūtos datus var izdrukāt.

Ar interesi apskatījos Pārlielupes bibliotēkas kadastrālo vērtību. Mājai ir 3 īpašnieki, kadastra vērtība uz 01.01.09. ir Ls 226668. Īpašuma nodoklis 0.2% apmērā sanāk Ls 453.336, kas gada laikā jāsamaksā kopā visiem īpašniekiem, vidēji 38 lati ceturksnī katram. BET Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas kadastra vērtība ir gandrīz trīs reizes mazāka:)

Dzīvoju 8 dzīvokļu mājā, kurai ir pagrabs un šķūnis ārpus mājas, tāpēc kadastra vērtība noteikta visiem trim īpašumiem. Katram mājas īpašniekam gadā būs jāmaksā Ls 16, tātad Ls 4 ceturksnī. Tas nudien nav tik daudz, lai stresotu un celtu paniku. Pie tam nodoklis nonāks pašvaldības kasē, tātad varēs palīdzēt tiem, kam palīdzība ir ļoti nepieciešama.

Precizējums! Arī nezinot sava īpašuma kadastra numuru var uzzināt sava dzīvokļa kadastrālo vērtību. Nospied pogu MEKLĒT TELPU GRUPAS un atvērtajā logā ieraksti mājas adresi. Būs pieejami visi dzīvokļu kadastra numuri un vērtība, bet ziņas par īpašniekiem nebūs. sameklē savu dzīvokli un aprēķini:)

2009. gada 8. septembris

Sestdien iznāk "Krēslas" noslēdzošā grāmata

Sestdien, 12.septembrī Stefanijas Meieres romāna "Krēsla" fani šturmēs grāmatnīcas pēc meitenes un vampīra mīlas stāsta noslēdzošās daļas- 4.grāmatas "Rītausma", kas iznāk dienu pirms galvenās varones – Bellas dzimšanas dienas.

Un laikā no 10.00 līdz 11.00 visās Zvaigzne ABC grāmatnīcās šo grāmatu varēs iegādāties ar 10% atlaidi! :)

Bibliotēkā gan grāmata būs apmēram oktobra beigās vai novembra sākumā.

2009. gada 7. septembris

Divas "vadoņa" dziesmas internetā

17.septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī savu dzīvi sāks Zigmāra Liepiņa muzikālā drāma "Vadonis" par Kārli Ulmani. Internetā ir jau pieejamas 2 dziesmas, ko izpilda Dons un Zane Dombrovska.

Z.Liepiņa muzikālā drāmas "Adata" 12 dziesmas tagad ir klausāmas internetā, arī slavenā "Ja tu man esi", ko izpilda Dons.
Par Zigmāra Liepiņa mūziku, kas pieejama bez maksas viņa mājas lapā, esam rakstījuši jau agrāk:)

2009. gada 5. septembris

Iesaku izlasīt septembra Veselību

Iesaku izlasīt septembra "Veselībā" Gunitas Nagles rakstu "Burciņas, pildītas ar vasaru un... pārtikas piedevām" (28.-31.lpp.) un tu uzzināsi pārsteidzošas lietas, kas ļaus tev izvairīties no veselības problēmām.
Piemēram, pārdozējot glutamīnskābi (E-620), var sākt tirpt rokas, palikt nejtīgs kakls un rasties reiboņi,
UN "Nogalina nervu šūnas, izraisot Hantingtona, Pārkinsona un Alcheimera slimības"
Šo vielu plaši izmanto, jo tā pastiprina pārtikas produktam piemītošo garšu un/vai smaržu; pagarina pārtikas produkta saglabāšanās laiku, aizsargājot to no oksidācijas izraisītās bojāšanās; maina vai regulē pārtikas produkta skābumu vai bāziskumu.

Bet mūsdienu cilvēki kļūst arvien alerģiskāki un slimāki, jo arvien vairāk ir "slimāka" pārtika. Lai mazinātu kaitējumu savai veselībai, nepieciešams
iepazīt vismaz viskaitīgāko e-vielu ietekmi un izplatību produktos. Rakstā tie minēti, bet visplašāk, protams, portālā, e-vielas , kas ir labs padomdevējs, jo te skaidro ietekmi, norāda produktus un krāsu apzīmējumus:
zaļā- lieto droši, dzeltenā- lieto apdomīgi, sarkanā- negatīva ietekme,
pelēkā- nezināma ietekme.
Portālā var atrast e-vielas pēc koda, alfabēta burta un izmantojot meklešanas logu.

Vērts apskatīt sadaļu ietekme uz organismu. Jau agrāk esmu rakstījusi pa e-vielu portālu

2009. gada 2. septembris

Konkurss LIELAIS KRISTAPS bibliotēkās

Līdz 20. septembrim Latvijas bibliotēkās var piedalīties konkursā LIELAIS KRISTAPS, ko organizē Nacionālais Kino centrs un v/a „Kultūras informācijas sistēmas".
Atsevišķās grupās sacentīsies lasītāji un bibliotekāri. Pavisam ir 20 uzdevumi ar atšķirīgu punktu skaitu. Vērts izlasīt nolikumu, kur minētas arī balvas- grāmatas un DVD filmas.

Bet! Tikai reģistrēts konkursa dalībnieks uzzina jautājumus. Un tā kā atbildes nevar sameklēt dienas laikā, tāpēc jau ir dotas 20 dienas, lai varētu noskatīties konkrētās filmas, rodas vajadzība izdrukāt vispirms jautājumus. Žēl, ka vispirms nevar uzzināt jautājumus, lai izlemtu piedalīties vai nē.
Lai atbildētu, jānoskatās filmas, tātad jānāk uz bibliotēku:)