Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2009. gada 29. jūlijs

Atklāj bibliotēku pasauli

Arvien vairāk cilvēku atklāj sev bibliotēku pasauli. Jūlijā Pārlielupes bibliotēkā reģistrējušies 103 jauni lasītāji, no tiem 57 cilvēki pirmo reizi savā mūžā. Bet jūnijā beigās lasītāju skaits jau bija tikpat, cik visā 2008. gadā. Pavisam šogad pirmo reizi savā mūžā bibliotēkā iegriezušies 307 cilvēki.

Jūtam, ka arvien vairāk bibliotēku apmeklē cilvēki, kas joprojām daudz strādā, bet kas vairs nevar atļauties pirkt grāmatas un periodiskos izdevumus. Arvien vairāk bibliotēku apmeklē cilvēki ar portatīvajiem datoriem, lai bez maksas izmantotu bezvada internetu. Arī skolēnu ir ļoti daudz, netipiski vairāk nekā citus gadus.

Bibliotēka kā barometrs izjūt ikvienu ekonomisko satricinājumu cilvēku dzīvē. Katrs cenšas taupīt savus līdzekļus, bet nav gatavi atteikties no ieradumiem, tādēļ ērts kompromiss ir bibliotēkas piedāvātie pakalpojumi, kurus garantē pašvaldība saviem iedzīvotājiem bez maksas: grāmatas, periodiskie izdevumi, DVD, stacionārais internets, bezvadu internets.

2009. gada 16. jūlijs

Padomdevējs- nekrīze.lv

Dzīve ar katru dienu atgādina pasaku par divām vardēm, kas iekritušas krējuma podā. Viena varde padevās , bet otra izmisīgi spirinājās. Un tik traki centās, ka sakūla sviestu un tika laukā! Jaunais portāls nekrīze.lv kā padomdevējs var atvieglot šo uzdevumu.

2009. gada 13. jūlijs

Festivāls "Baltica 2009" Jelgavā









Par spīti dižķibelei varbūt mazliet pieticīgāk nekā citus gadus, bet tomēr folkloras festivāls "Baltica 2009" notiek. Sestdien apmeklēju sadziedāšanās koncertu Jelgavas pils saliņā. Atnācējus ar pašu audzētiem jaunajiem kartupeļiem, rūgušpienu un zemenēm cienāja Cesvaines folkloras kopas dalībnieces. Pasākums notika ļoti dabiski, bez mikrofoniem un pastiprinātājiem, bez programmas pieteicēja un plāna. Katrs varēja kāpt uz skatuves un uzstāties, kad vēlējās. Pārstāvēti bija dažādi Latvijas novadi, no Kurzemes bija ieradušās Suitu sievas, kas vadīja kāzas, folkloras dziedātājas no Latgales un Vidzemes. Lielu klātesošo interesi izraisīja ansambļi no Gruzijas - Djvaruli un Nanina, daudzi ar viņiem kopā gribēja nobildēties. Tomēr vislielāko pārsteigumu sagādāja dejojošais, dziedošais un muzicējošais kantrī mūzikas ansamblis Wild Goose Chase Cloggers no Amerikas. Sajūsmas vērts bija viņu aizraujošais un enerģijas pilnais sniegums, sarežģitais un atraktīvais priekšnesums. Apskaužama ir nenogurstošo dejotāju un mūziķu degsme un azarts, ko publika novērtēja ar ovācijām un vētrainiem aplausiem.

2009. gada 9. jūlijs

"Bērnu žūrijas" grāmatas dabonamas

20 jaukas bērnu un pusaudžu grāmatas gaida čaklākos lasītājus Vislatvijas projekta "Bērnu žūrija" ietvaros. Tiesa šogad projektā saņēmām vien piecas grāmatas, pārējās bija jāgādā pašiem. Bet nevar teikt, ka lasītājiem tiek piedāvātas senāk izlasītās, jo mums bija jāpiepērk vēl piecas grāmatiņas, kas nebija pirms gada iegādātas. Lai vieglāk būtu orientēties, bloga labajā pusē grāmatu saraksts pa vecuma grupām. Uzklikšķinot uz grāmatas nosaukuma, var redzēt visus datus par izdevumu, kā arī to, vai grāmata ir bibliotēkā vai kad to lasītājs atnesīs pēc izlasīšanas.
Katram lasīšanas ekspertam- Bērnu žūrijas loceklim jāizlasa piecas grāmatas, bet var lasīt pulciņā lai jautrāk. Ap Ziemassvētkiem vajadzēs aizpildīt anketas un noteikt savas mīļākās grāmatas.
Lasīšanas maratons sācies.

250 jauni lasītāji

Bibliotēkas nozīme arvien pieaug. Apkopojot Pārlielupes bibliotēkas pusgada darba rezultātus, to varam arī pamatot ar skaitļiem. Visi darba rezultāti ir ar lieliem plusiem salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Pusgada laikā bibliotēku apmeklējuši vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku, bet virtuāli ar bibliotēkas bloga strapniecību arī gandrīz tikpat daudz.

Sevišķi liels pieprasījums pēc periodiskajiem izdevumiem un grāmatām ņemšanai uz mājām. Joprojām cilvēki vēlas lasīt, lai gan strauji pieaug datora izmantošana. No pieciem tūkstošiem datora lietotājiem apmēram 20% ir pieaugušie.

Pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, bibliotēkas noslogojums pieaug. Bibliotēkā atgriežas lasītāji, kas nav te bijuši vairākus gadus, arvien vairāk ir arī to, kas agrāk to nekad nav darījuši. Pārlielupes bibliotēku pirmo reizi savā mūžā jau apmeklējuši 250 cilvēku, un viņu skaits turpina palielināties. Un kāpēc gan ne, ja visi bibliotēkas pakalpojumi, izņemot kopēšanu, izdruku un faksu, ir bez maksas.

Internetu ikviens bibliotēkas reģistrēts lietotājs var izmantot vienu stundu dienā, to nodrošina pieraksta sistēma. Lai nodrošinātu datoru pieejamību pieaugušajiem, divi datori rezervēti šai auditorijai, bet bērnu rīcībā ir četri datori. Līdz šim nav gadījies, ka pieaugušo būtu vairāk par skolēniem, tāpēc pagaidām ar šādu datoru sadalījumu pietiek. Gadījumos, kad apmeklētājam nepieciešams tikai izdrukāt kādu dokumentu no sava e-pasta, to nodrošinām, izmantojot darbinieku datorus, ja publiski pieejamie ir aizņemti. Diezgan daudz lietotāju ir arī e-kioska datoram.

2009. gada 7. jūlijs

Izmaiņas sociālajā jomā skar visus

Ar 1.jūliju daudziem Latvijas iedzīvotājiem dzīve kļuvusi krietni grūtāka. Cilvēki ir apjukuši un neticības pilni un bibliotēkā grib savām acīm izlasīt konkrētos likumdošanas aktus cerībā, ka kāds ir kļūdījies. Cerams, noderēs divi dokumenti, kas pieejami internetā, lai tos rūpīgi izlasītu un varbūt arī izdrukātu mājiniekiem.
Izmaiņas sociālajā jomā no 2009.gada 1.jūlija

Likums "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam"
Viena ziņa ir pozitīva- par bezdarbnieku ar tiesībām saņemt pabalstu var kļūt, ja 12 mēnešu periodā ir nostrādāti 9 mēneši un veiktas sociālās iemaksas (darbinieka un darba devēja), līdz 1.jūlijam bija jānostrādā vismaz 12 mēneši 18 mēnešu periodā.