Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2009. gada 26. februāris

Pirms ēd, noskaidro, kas tas ir

Vai mēs zinām, kādus produktus iegādājamies, Vai viss ir tik droši kā izskatās. Vai viss, kas ātri pagatavojams, ir arī ieteicams? Ko mēs ēdam un par ko maksājam naudu. Kādas ir pārtikas piedevas jeb E vielas un kuros produktos tās atrodamas.To visu var noskaidrot portālā www.evielas.lv. Portāls tev kļūs par labu draugu un ceļvedi. Tur uzzināsi arī par E vielu ietekmi uz veselību. Uzzināsi, kura e-viela ir droša, nav ieteicama, nav droša,bīstama vai nav zināma.

Sadaļā vielas var izvēlēties vielas pēc nosaukuma alfabēta, vai pēc e-vielas koda, piemēram E-200 ir sorbīnskābe, ko izmanto kā konservantu un mitrinātāju. Tā ir maizē Druva Tostermaize klasiskā Pavisam maizē ir 9 piedevas, no kurām sešas skaitās drošas, bet trīs nav ieteicamas.

Sadaļā Produkti, var izpētīt piedevas konkrētos izstrādājumos. Produkti ir noteikti kategorijās. Piemēram, piena un olu produkti. Man par prieku, kefīrā nav nekā lieka, bet produktā Herkuless. Griķu pārslu biezputra ar piedevām. Ātri pagatavojama, ir bīstama viela E621 (mononātrija glutamāts). Šīs piedevas ietekme uz veselību (galvassāpes, neskaidra redze, astma, depresija, bronhu spazmas, redzes pasliktināšanās,sirds slimības). Piedeva negatīvi ietekmē plaušas, kuņģi, acis un zarnas.
Vārdusakot, vispirms izpēti, tikai tad iepērcies. Vai arī kārtīgi izpēti nopirkto,lai saprastu, ko esi iegādājies.

2009. gada 23. februāris

Nāc vai nenāc uz bibliotēku, bet atrodi meklēto!

Lai gan konkurss saucas “Nāc uz bibliotēku un atrodi meklēto!”, faktiski vari nenākt, ja tev ir internets mājās, darbā vai skolā un ja pats bez bibliotekāra palīdzības vari sameklēt atbildes. Tomēr tev ir jābūt konkrētas bibliotēkas lasītājam. Balvas ir ļoti jaukas. Mēs par to jau rakstījām.

Tātad 2.martā plkst. 14:00 ieskaties konkursa mājas lapā
www.news.lv/konkurss. Atbildes uz jautājumiem varēs meklēt, izmantojot http://www.latne.lv un news.lv publiskajā meklēšanā, kur nav nepieciešami lietotāja rekvizīti.

Konkursa dalībniekiem atbildes jānosūta uz epasta adresi: konkurss@lursoft.lv . Ir jānorāda savs vārds, uzvārds un telefona numurs. Piedalīties vienā kārtā viens konkursa dalībnieks drīkst tikai vienu reizi. Ja uz vienas kārtas jautājumiem atbildes iesūtītas divas reizes, vērā ņems ātrāk iesūtīto.
Atbildes uz katras kārtas jautājumiem tiks pieņemtas vienu nedēļu no jautājumu publicēšanas brīža – līdz brīdim, kad tiek publicēti nākamās kārtas jautājumi. Jebkurš konkursants pēc savas izvēles var piedalīties vai nepiedalīties jebkurā no konkursa kārtām. Pie katra jautājuma būs norādīts, cik punktu var iegūt par pareizu atbildi. Uzvarētāju apbalvos 15.aprīlī.

Jauns emuārs: Krēsla-Twilight

Stefānijas Meieres grāmata "KRĒSLA" un tāda paša nosaukuma filma radījusi fanu pūļus. Viena no fanēm, izrādās, ir Pārlielupes emuāra autore Maija, kas izveidojusi tematikai veltītu blogu - Krēsla- Twilight.
Jau agrāk informējām par grāmatu. Aizpildījām arī anketu par iespēju tikt pie romāna otrās grāmatas. Nepaveicās. Grāmatu ieguva pieci veiksminieki, to skaitā Jānis Ziediņš. Tātad tā nav tikai meiteņu literatūra. Apskatot Maijas blogu, aizpildīju arī testu par sava rakstura atbilstību literārajam varonim. Dators ļoti ilgi domāja, līdz izdomāja, ka es esmu Džeikobs Bleks:) Vispār man vīriešu raksturi romānā liekas daudz interesantāki.

2009. gada 21. februāris

Bibliotēka nav bubulis

Šodien lasītāja atnesa avīzi, kurā ir mūsu bibliotēkas bilde. Paši mēs to nezinājām. Izrādās, Neatkarīgās Rīta Avīzes jauno žurnālistu "Noruna" veltīta bibliotēkām. Publikācijas par mūsu bibliotēku nav, bet ir liela bilde. Nu un bildēm ir lielāks spēks par tekstu:) Prieks, ka mūsu bibliotēkas darba laiks nu ir zināms visiem laikraksta lasītājiem.
Jaunās "norunietes" darbiņš publicēts portālā Jelgavas vēstnesis Rubrikā Jaunie raksta, "Jājūt, kas lasītājiem vajadzīgs".

Tāds īsti labs raksts par bibliotēkām ir šis te- "Uz bibliotēkām nāk vairāk", jo atspoguļo bibliotēku darba realitāti. Nu bet to jau nerakstīja iesācēji. Atšķirība ir milzīga:)

Izlasot noruniešu darbiņus, bibliotēkas liekas tādas kā iesūnējušas. Nu varbūt jaunie vēl īsti neprot saskatīt vai arī novērtēt esošo, jo nezina, kā agrāk bija bibliotēkās. Nezin ko jautāt vai arī to neprot. Norunieši dzīvo stereotipos par bibliotēku. Laikam jau tā ir pašu bibliotēku vaina, ka sabiedrība ir tik mazzinoša.

Brīnījos arī bibliotēku darbinieku sacīto, ka skolēnu ekskursijas neveicina lasītāju skaitu. Nu pie mums gan ir tieši pretēji. Bērniem patīk bibliotēkā, viņi grib lasīt, grib internetu. Reizēm jau ļaujam arī paskriet, sevišķi jau tad, ja bibliotēka ir atvērta tikai viņiem. Bērniem nepieciešamas kustības. Nu nekāda miera osta gan te nav. Klusumam ir dažāds līmenis. Nu kapa klusumu mēs te negribam, bet neliela darba duna lai ir. Lasītavā ir visklusākais, bet abonementā un datorzālē gan reizēm iet ņigu ņagu. Bet tas jau piederas pie dzīves. Man savukārt nepatīk tie pedagogi, kas bērniem saka- būsi skaļš, nenāksi uz bibliotēku. Bibliotēka nav nekāds bubulis, ar ko baidīt cilvēkus. Bibliotēka ir publiska vieta, kas domāta visiem vecumiem.

Nu reizēm ir tā, ka iegriežas "bomži" un it kā izmanto datoru, bet faktiski guļ. Kaut kas ir jādara, jo citi gaida rindā uz internetu. Pamodināt aizmigušo neizdodas, tāpēc vienkārši labāk iekārtoju aizmigušo datorkrēslā un aizstumju krēslu pāris metrus tālāk. Cilvēks paguļ pāris stundas un mierīgi aiziet, neviens viņam neko nepārmet. Visi esam tikai cilvēki:)

2009. gada 20. februāris

Viena diena Latvijā- bibliotēkās

Jelgavas bibliotēkas šodien saņēma jauku dāvinājumu - fotoalbumu "Viena diena Latvijā", kas Pārlielupes bibliotēkas lasītājiem būs pieejams marta sākumā.
Tā ir 4.45 kg smaga, 520 lpp. bieza. Izdevumā apkopotas profesionālo fotogrāfu un fotoamatieru radītās fotogrāfijas no 1987. gada 28. augustā notikušās akcijas „Viena diena Latvijā” un no 2007. gada 31. augustā notikušās akcijas „Viena diena Latvijā. Pēc 20 gadiem”. Tās atspoguļo laikmetu, tā brīža valsts iekārtu, vidi un cilvēku dzīvesstāstus. Fotogrāfijās ir fiksēta Latvija ar 20 gadu intervālu, ar atšķirīgu laika izjūtu, pasaules uztveri, dzīves ritmu. Fotogrāfiju atlasi veica un fotoalbuma «Viena diena Latvijā» mākslinieciskā veidola autors ir mākslinieks Juris Petraškevičs.

Grāmatu 50 latu vērtībā mēs paši nevarētu iegādāties. Tāpēc patīkami, ka biedrība Viena diena.lv un Jāņa Rozes apgāds saskaņā ar Draudzīgā aicinājuma dienas tradīciju dāvina to gandrīz 2000 Latvijas bibliotēkām.
1935. gada 28. janvārī Latvijas Republikas Ministru prezidents Kārlis Ulmanis iedibināja Draudzīgā aicinājuma dienas tradīciju, kurā lauku bibliotēkām, skolām, biedrībām, pagastu namiem tika dāvinātas grāmatas, gleznas un mākslas darbi, kā arī sniegts cita veida atbalsts. Draudzīgā aicinājuma tradīcija Latvijā ir atjaunota kopš 1994. gada.

Jelgavas pilsētu un rajona bibliotēku sponsors ir Liepiņu ģimenes uzņēmums SIA "GRB investīcijas".


Internetā var gūt ieskatu 1987. gada fotoakcijā, kā arī akcijā Mana viena diena Latvijā.
Pasākuma norisi var redzēt šeit:)

2009. gada 19. februāris

Nāc uz bibliotēku skatīties filmas

Nu kā lai neiet uz bibliotēku, ja tur bez maksas var ne tikai lasīt žurnālus un grāmatas, izmantot datorus, bet arī noskatīties filmas internetā! Tās ir latviešu filmas: animācijas, dokumentālās, mākslas un studentu darbi. Apmēram 70, bet būs vēl. Visu par filmām var uzzināt no jebkuras interneta pieslēguma vietas, bet redzēt pašu filmu tikai publisko bibliotēku datoros, tai skaitā Pārlielupes bibliotēkā. Kāpēc? Par to sīkāk lasi šeit. Jebkuram vajadzētu noskatīties vismaz šo filmu - "Latvietis" : "Astoņās minūtēs asprātīgi izstāstīta pilnīgi visa Latvijas vēsture no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. "

Bibliotēkā laiks paiet nemanot

"Neviena stunda nav pagājusi tik ātri, kā šodien Pārlielupes bibliotēkā", pārliecināti Jelgavas 4.vidusskolas 3.d klases 22 skolēni un skolotāja. Bērni kārtīgi iepazina bibliotēku un visus tās labumus: grāmatas, žurnālus, kinozāli, zīmēšanu un internetu. Skolēni uzdeva daudzus jautājumus un noskaidroja visu, ko gribēja. Vislielāko atsaucību ieguva datori un internets. Bija arī bērni, kuri zīmēja, skatījās multfilmu vai lasīja grāmatu. Visiem temperamentiem bija ko darīt. Un mūsdienu desmitgadniekiem ir savi mobilie telefoni, viņi prot rīkoties ar datoriem, bet patīk arī lasīt grāmatas. Vairāki solījās nākt kopā ar vecākiem, lai pierakstītos un kļūtu par bibliotēkas lasītājiem. Bija arī tādi, kas tik ātri nespēja atvadīties un palika vēl. Arī bibliotekāriem patika zinātkārie, komunikablie skolēni un arī dāvātais diploms un gardumumiņš:)

2009. gada 18. februāris

Projektu nedēļā uz bibliotēku

Skolās tagad projektu nedēļa un ir nosacīti brīvais režīms, tāpēc daudzi skolēni klasēm apmeklē bibliotēkas un iepazīst to mūsdienu piedāvājumus. Trešās klases skolēni bija gatavi apskatīt visu, bet septītās klases jaunieši jau uzdeva mājās sagatavotus jautājumus. Apmēram puse ekskursantu līdz šim bibliotēkā bija pirmo reizi, tāpēc bija pārsteigti par datoriem, e-kiosku, interesantajām grāmatām un datu bāzēm. Bērni atzina, ka patīk lasīt, tāpēc izmantoja iespēju un noskatītās grāmatas jau paņēma lasīšanai uz māju. Mazākie bērni solīja iegriezties kopā ar vecākiem, lai pierakstītos par lasītājiem.
Arī bibliotekāriem bija jāpalauza galvas, kā vienkāršos vārdos pateikt par būtiskāko, lai bērni arī vēlāk atcētos svarīgāko par iespējām un piedāvājumiem bibliotēkā. Izskatījās, ka 4.vidusskolas 3.b klase un Internātskolas 7.klases jaunieši bija priecīgi par uzzināto. Skolēni bija dzirdējuši par projektu "Trešais tēva dēls", par datu bāzi "Letonika.lv", par iespēju bibliotēkā noskatīties latviešu filmas. Tikai nez kāpēc to nebija attiecinājuši uz Pārlielupes bibliotēku:) Tas tikai apliecina, ka cilvēki informāciju uztver vispārīgi, bet konkrēti tikai tad, kad ar to sastopas savā praksē.

2009. gada 14. februāris

Gribi videokameru? Nāc uz bibliotēku!

Gribi videokameru? Kļūsti par bibliotēkas lasītāju un martā piedalies erudīcijas konkursā "Nāc uz bibliotēku un atrodi meklēto!", ko organizē LURSOFT IT un valsts aģentūra "Kultūras informācijas sistēmas" sadarbībā ar laikrakstu "Lauku avīze" no 2.marta līdz 30.martam četrās kārtās. Erudīcijas konkursā būs divas līgas: bibliotekāri un lasītāji. Un katras līgas uzvarētājam tiks videokamera Panasonic SDR-H250EPS. To, ka var uzvarēt konkursā, pierāda Pārlielupes lasītāja Maija, kas pirms gada vinnēja portatīvo datoru!

Ir padomāts arī par to, kā motivēt bibliotēkas piedalīties konkursā un nopelnīt nomināciju aktīvākā bibliotēka un radošākā bibliotekāre, balvā saņemot ceļazīmi uz IFLA 75. konferenci Milānā 23.-27.augustā.
Ir padomāts arī par to, kā "piespiest" visām bibliotēkām kļūt aktīvām, lai neizpelnītos nomināciju- bibliotēka ar izaugsmes iespējām:) Tās būs bibliotēkas, kas nepiedalīsies konkursā un neveidos konkursa publicitāti. Interesants piegājiens
Visa konkursa gaita būs publiskota http://www.news.lv/konkurss/, tāpēc tagad galvenais ir zināt un sagatavoties:)

Romāns "Ugunszīme" internetā

Vidusskolas mācību programmā iekļautais Gundegas Repšes romāns "Ugunszīme", kas bibliotēkās reti kad atrodas plauktā, kopš šāgada 10. februāra pieejams publiski ikvienam interneta lietotājam Interneta bibliotēkā www.letonika.lv/literatura.

Te ir jau publicēti latviešu literatūras klasiķu darbi (vairāk nekā 15 000 lappušu) — romāni, lugas, stāsti un dzejoļi. Ne visus datus, kas atrodas portālā letonika.lv var izmantot bez maksas. Taču tas iespējams visiem tiem, kas nāk uz bibliotēku un izmanto bibliotēkas datorus. Tā ka, uz tikšanos bibliotēkā:)

2009. gada 13. februāris

Krēsla ir klāt!

Pēc lasītāju lūguma nopirkti papildus Stenijas Meieres grāmatas "Krēsla" eksemplāri. Tagad to var izlasīt visās Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas filiālēs. Grāmata ir par jaunas meitenes un vampīra mīlestības spēku. Par meitenes vēlmi mainīt savu dzīvi un kļūt pat vampīru, bet vampīra pūles uzturēt meitenē dzīvību un pasargāt viņu no citiem un sevis paša. Grāmatas popularitāti veicina arī filma "Krēsla" pēc romāna motīviem. Rakstniece ir sarakstījusi romānu- sāgu piecās grāmatās. Pagaidām latviski tulkota tikai pirmā grāmata, bet martā filmu industrija uzsāks otrā romāna filmēšanu. Grāmata ir tik labā valodā un saistoši uzrakstīta, ka nav iespējams atrauties:) Angļu valodā grāmatas bibliotēkā gan nav, to vajadzēs vai nu nopirkt pašiem vai aizņemties no citiem, kam tā jau ir. Ne visi spēs sagaidīt latvisko tulkojumu, es tai skaitā:) Anotācija par grāmatu šeit, bet recenzija šeit.

2008.gada bilance

2008.gads bibliotēkai bija nozīmīgs ar līdzdalību divos konkursos un trīs projektos, kā rezultātā bibliotēka ieguva sešus datorus, piesaistīja jaunus apmeklētājus un lasītājus. Lasītāju skaits palielinājās par 16,67%, bet apmeklējumu skaits par 72,14%.
Nostiprinājās sadarbība ar skolām un pirmskolas iestādēm. Gads iezīmējās arī ar jauniem pakalpojumiem - krāsu izdruku, attēlu skanēšanu, faksu sūtīšanu un saņemšanu, bet gada nogalē arī ar lasītāju fotografēšanu pie Ziemsvētku egles.
2008.gads bija arī liels mācību laiks, īstenojot projektu "Trešais tēva dēls". Bibliotēka ir kļuvusi par iecienītu vietu mācībām, atpūtai un randiņiem.