Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 22. decembris

Mūsu čaklākie lasītāji


Šodien pie mums pulcējās aktīvākie lasītāji bērnu vidū - visi tie, kas šogad piedalījās "Bērnu Žūrijā" un "Letonikas" konkursā. Noskaidrojām, kuri ir paši čaklākie un aktīvākie "Bērnu žūrijas" grāmatu lasītāji un vērtētāji. Šogad "Bērnu žūrijā" ir iesaistījušies 16 mūsu lasītāji. Pārrunājām "Letonikas" konkursa norisi. No mūsu bibliotēkas konkursā "Letonika" šogad piedalījās 22 lasītāji, no kuriem 10 piedalījās arī papildkārtā. Vienu no galvenajām balvām - MP3 mūzikas atskaņotāju saņēma mūsu lasītāja Kristiāna Zēberga. Pastāstīju, kā mūsu pilsētas un rajona komandai veicās Dienvidu reģionālajā finālā Bauskā, kurā piedalījos arī es. Katram, kas bija atnācis, uzdāvinājām grāmatu, pildspalvu un nozīmīti, aktīvākajiem "Bērnu žūrijas" lasītājiem dāvinājām katram arī atstarotāju. Tomēr lielākais ieguvums ir grāmatās un Internetā uzzinātais. Meklējot atbildes uz konkursa jautājumiem katrs attīstījis prasmji atrast vajadzīgo informāciju interneta datu bāzē "Letonika". Bērni un jaunieši pagatavoja Ziemassvētku rotājumus - sniepārsliņas un eglītes, ar kurām tika izrotāti bibliotēkas logi. Visi, kas vēlējās, tika nobildēti pie mūsu baltās eglītes.

Ziemassvētkiem gatavojoties




Mūsu bērnu stūrītis šajās pirmssvētku dienās ir pārtapis par Ziemassvētku radošo darbnīcu, kurā katrs interesents var ar bibliotekāra palīdzību pēc grāmatās dotajiem paraugiem uzmeistarot kādu Ziemassvētku rotājumu. Bērni labprāt izmanto šo iespēju un griež no papīra ēņģeļus, sniegavīru virtenes, eglītes un sniegpārsliņas. Katrs var izlemt, vai pagatavoto rotājumu ņemt sev līdzi uz mājām, vai atstāt bibliotēkas telpu krāšņošanai. Nemaz nevajag daudz līdzekļu, lai iepriecinātu sevi un citus. Arī no parasta balta rakstāmpapīra, liekot lietā izdomu un radošu garu, var darināt jaukus un skaistus rotājumus.

2008. gada 18. decembris

22.decembrī pulksten 14.00

Visi Pārlielupes bibliotēkas skolēni, kas piedalījušies akcijas "Bērnu žūrija" grāmatu lasīšanā un meklējuši atbildes konkursā "Meklē un atrodi datu bāzē letonika.lv" tiek gaidīti uz saviesīgu pasākumu Ziemsvētku ieskaņās bibliotēkas telpās pirmdien, 22.decembrī pulksten 14.00.

2008. gada 15. decembris

Neaizmirsti nodot grāmatas

Ja piemirsies nodot paņemtās grāmatas bibliotēkā, nestreso, bet centies to izdarīt tagad- decembrī un visu janvāri. Dzīvē gadās tādi brīži, to mēs saprotam. Tāpēc jau tradicionāli, gaidot Ziemssvētkus un jauno gadu, tiek organizētas Aizmāršīgo lasītāju dienas. Neviens nepētīs kavēšanās cēloņus un neiekasēs soda naudu par noteiktā termiņā neatdotu bibliotēkas īpašumu- grāmatu. Aicinu ikvienam pārskatīt grāmatas savās mājās, varbūt tur nejauši iejukušas kādas mūsējās. Tagad būs daudzas svētku dienas, būs laiks to izdarīt. Pasaki to arī radiem un draugiem! Palīdzi atgūt bibliotēkai grāmatas, kas vajadzīgas citiem lasītājiem!

2008. gada 12. decembris

Par naudu, kuras nav

Mūs nemitīgi katru dienu masveidā baida ar krīzi, jostas savikšanu un bankrotu, ka parasts ierindas pilsonis jūtas galīgi apmulsis. Internets pilns ar dažādām versijām un dusmu uzliesmojumiem. Kad emocijas norimsies, cerams ieslēgsies saprāts situācijas analīzei. Vērts izlasīt rakstu "Par naudu, kuras nav".

Ziemssvētku labdarības akcija Jelgavā

Jelgavnieki Ziemassvētkos var iepriecināt pilsētas mazturīgās ģimenes ar sadzīvē noderīgām lietām, apģērbiem un apaviem, atbalstot mūziķu labdarības akciju, kas noslēgsies par koncertu «Ziemas vakarā, ejot pie Tevis» sv.Annas baznīcā 25.decembrī pulksten 14.00.
Ziedojumus jau var nogādāt apdrošināšanas sabiedrības «Balta» filiālē Jelgavā, Lielā ielā 1.

2008. gada 11. decembris

Pārlielupes bibliotēkā gudrākie vidusskolēni

Garais informācijas meklēšanas maratons noslēdzies, metot dažādus papildus līkumus. Pārlielupes bibliotēkai patīkama ziņa- šodien Bauskā Dienvidu reģiona noslēguma pasākumā par uzvarētāju vidusskolēnu līgā tika atzīta mūsu lasītāja Kristiāna Zēberga. Sirsnīgi sveicam un no sirds lepojamies. Jā pie mums ir tie gudrākie lasītāji:) To apliecina jau otrais konkurss. Pirms gada tā bija Maija, tagad- Kristiāna. Nāciet lasīt uz mūsu bibliotēku un arī jūs būsiet tikpat gudri kā mūsu meitenes:) Pavisam konkursā Pārlielupes bibliotēku pārstāvēja 22 dalībnieki, desmit no tiem atbildēja arī uz papildus kārtas jautājumiem, un visiem bija pareizas atbildes.

2008. gada 6. decembris

Bērnu žūrija Jelgavas 4.vidusskolā

Bērnu žūrija kļūst arvien populārāka. Arī Jelgavas 4.vidusskolā, kur skolas bibliotēka pirmo gadu iesaistījusies skolēnu lasīšanas veicināšanas akcijā, piesaistot uzreiz 82 interesentus. Piektdien daudzi no viņiem tikās uz kopīgu pasākumu. Iveta Skapste ikvienam dāvāja nelielas ekspertu atšķirības zīmes. Bērni ar aplausiem uzgavilēja ziņai, ka līdz finišam- piecu grāmatu izlasīšanai - tikuši 35 eksperti. Šobrīd skolas bibliotēka ir gana mājīga, taču neliela, ar augstām grāmatu grēdām. Taču drīzumā tiks vērtas jaunās bibliotēkas telpas, kur būs iespējams visus lasītkāros sapulcināt vienkopus. Par bērnu žūrijas darbu un iepējām tikt pie interesantām grāmatām stāstīja Pārlielupes bibliotēkas vadītāja. Viņa aicināja meklēt grāmatas vairākās bibliotēkās un arī lasīt tās skaļi draugu lokā, lai pēc iespējas vairāk grāmatu pārzinātu. Attēlos mirkļi no pasākuma.