Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 30. oktobris

Trīs kārtu atbildes un jauni jautājumi

Erudīcijas konkursa pirmo trīs kārtu jautājumu atbildes jau nopublicētas un katrs var tās apskatīt šeit. Čaklākie jau atbildējuši arī uz 4.kārtas jautājumiem, kas ir nedaudz āķīgi, tomēr kopumā viegli atrodami. Tiesa, daļai dalībnieku pamazām zūd interese, jo pārāk ilgi jāgaida uz nākamo kārtu. Priecājamies, ka Pārlielupes bibliotēkas visi bibliotekāri ir aktīvo dalībnieku vidū, kā arī 17 lasītāji. Datu bāze Letonika.lv ir labi apgūta. Sevišķi bērniem patīk attēlu galerijas.

2008. gada 29. oktobris

Latviju proklamēs vēlreiz

Par godu Latvijas 90. dzimšanas dienai vēlreiz simboliski tiks proklamēta Latvija. To paveiks 18.novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī prezidents kopā ar 90 jauniešiem - konkursa "Latvija. Nākamie 90" uzvarētājiem. Viņu vidū ir seši skolēni no Jelgavas: Mārtiņš Rubenis (Jelgavas Valsts ģimnāzija), Otto Tabuns (Jelgavas Spīdolas ģimnāzija), Anna Beitāne (Jelgavas 6.vidusskola), Gundars Caune (Jelgavas 4.vidusskola), Jānis Ēriks Grūtups (Jelgavas 4.pamatskola) un Viktorija Majuka (Jelgavas rajona Glūdas pamatskola). Visi jaunieši ir aktīvi Jelgavas bibliotēku lasītāji. Sveicam, no sirds lepojamies!
Plašāk skatīt šeit

Zviedrija tuvplānā

Pārlielupes bibliotēka Ziemeļvalstu nedēļas ietvaros tuvāk iepazīs Zviedriju. 8. novembrī bibliotēkas lasītāja Maiju stāstīs par savu pieredzi, gadu strādājot un dzīvojot zviedru ģimenē. Bibliotēkas mazākie lasītāji- 6.vidusskolas pirmās klases audzēkņi zīmēs trollīšus un iepazīs bibliotēkā zviedru kultūru. Bērnu zīmējumu izstādi varēs apskatīt ari citi bibliotēkas viesi. Daudzveidīgi iepazīt Zviedriju palīdzēs grāmatu izstāde "Zviedrija tuvplānā". Bērnu stūrītī no pirmdienas līdz sestdienai skolēni varēs skatīties filmas, katru dienu savu – sākums pulksten 15.00, bet sestdien- pulksten 13.00. Visas filmas ar zviedru rakstnieces Astrīdas Lingrēnas grāmatu varoņu piedzīvojumiem.

10.novembrī - "Rasmuss Klaidonis".
11.novembrī - "Trokšņu ciema bērni".
12.novembrī - "Vēl par mums – bērniem no Trokšņu ciema".
13.novembrī - "Kalle Bliumkvists un Rasmuss".
14.novembrī - "Meistardetektīva Kalle Blumkvista bīstamie piedzīvojumi".
15.novembrī - "Karlsons, kas dzīvo uz jumta".

2008. gada 22. oktobris

Jelgava saglabā līderes pozīcijas

Letonikas konkursā ar maksimālo punktu skaitu pēc divām kārtām ieguvuši 566 Latvijas bibliotēku lasītāji un darbinieki. Cīnu par uzvaru turpina 151 pamatskolēns (tai skaitā Dienvidu reģionā -54), 48 vidusskolēni ( tai skaitā Dienvidu reģionā- 13), 168 pieaugušie lasītāji (tai skaitā Dienvidu reģionā -56) un 199 bibliotekāri (tai skaitā Dienvidu reģionā- 70).

Vislielākā konkurence joprojām ir Dienvidu reģionā, bet viszemākā Ziemeļu reģionā.
Dienvidu reģionā maksimālo punktu skaitu ieguvuši 193 konkursanti, (te pārliecinoša līdere ir Jelgavas pilsēta un rajons - 82), Austrumu reģionā- 162 (līderis ir Preiļu rajons - 59), Ziemeļu reģionā- 124 ( te līderis ir Limbažu rajons - 37). Viszemākā aktivitāte ir Rietumu reģionā - 87 konkursanti, tur līdere ir Ventspils pilsēta un rajons ar 23 konkursantiem.
Arī rajonu griezumā pārliecinošs līderis ir Jelgavas pilsēta un rajons (82), tai seko Preiļu rajons (59) un Bauskas rajons (51).
Vismazāk konkursā piedalās un maksimālo punktu skaitu ieguvušas ir Jūrmalas pilsētā (2), Talsu rajons (3) un Tukuma rajons (4), visi no Rietumu reģiona.
Līdz ar to katrā reģionā ir dažāds konkurentu skaits un izredzes uz balvām.
Dienvidu reģionā par uzvaru cīņu turpina Jelgavas pilsētas un rajona lasītāji: 25 pamatskolēni, 7 vidusskolēni, 25 pieaugušie lasītāji, kā arī 25 bibliotekāri. Ar katru kārtu konkurentu skaits var mainīties, acīmredzot spraiga cīņa notiks līdz papildkārtai.

2008. gada 18. oktobris

Klausies Prāta Vētru bez maksas

Varbūt kāds ir pamanījis, varbūt kāds nav, taču ir vērts tuvāk papētīt populārās latviešu grupas Prāta Vētra (Brainstorm) oficiālo mājas lapu. Tur ikviens var klausīties Prāta Vētras diskus bez maksas un tie, kas vēlas dziedāt līdzi, tur var atrast arī dziesmu vārdus, kurus var arī izdrukāt.

Mūzika ir sakārtota pa diskiem. Tur ir gan jaunākais disks
"Tur kaut kam ir jābūt", gan arī vecie labie "Četri krasti", "Kaķēns, kurš atteicās no jūras skolas", "Dienās, kad lidlauks pārāk tāls", "Veronika" un citi, kā arī dažādi kopprojekti.

Pēc idejas tas strādā ļoti vienkārši - ja gribi klausīties mūziku, tad atver iekāroto disku un spied uz "Mūzika", ja gribi dziesmu vārdus, tad spied uz "Teksti". Mūzika tiešām ir labā kvalitātē un ja datoram ir daudz maz pieņemamas tumbas, tad var klausīties mūziku tik pat labi, kā no diska.

Ir gan kāds āķis - šim virtuālajam mūzikas atskaņotājam piemīt dažas dīvainības - nav iespējams reizē atvērt mūziku un tekstu, jo, kolīdz vērsi vaļā vārdus, mūzika apklusīs. Taču to var apiet, ja mūziku un tekstu atver divās atsevišķās lapās. Tāpat arī, ja dziesmu pārtrauksi pusceļā un gribēsi klausīties kādu citu, tas neies krastā - vienalga skanēs tā, ko pirmo izvēlējies un kad tā beigsies, sāks skanēt atkal no jauna. To var apiet tad, ja mūzikas logu aizvērsi un atkal atvērsi no jauna un es ieteiktu
uzreiz saklikšķināt visas dziesmas, kuras vēlēsies klausīties un tad obligāti uzspiest uz "Atskaņot atzīmētās dziesmas" loga apakšmalā. Tad, kolīdz beigsies pirmā atzīmētā dziesma, sāksies nākamā. Katru dziesmu var rullēt uz priekšu, atpakaļ un apstādināt. Diemžēl fukcija, kas paredzēta pārlēkšanai uz nākamo vai iepriekšējo dziesmu, reizēm nestrādā. Tāpat arī man šķiet, ka dažas dziesmas tomēr var arī neskanēt. Tā, piemēram, man neizdevās atskaņot "Cкользкие улицы". Ja tev tas izdodas, padod ziņu - kas tur bija par triku :) Katrā ziņā arī šīs diesmas fani var nebēdāt, jo to var noskatīties video klipu sadaļā.

Tomēr, ņemot vērā šo lielisko iespēju klausīties iemīļotās dziesmas labā kvalitātē un bez maksas, laikam ir grēks sūroties par dažām nepilnībām, kas reizēm parādās un reizēm neparādās. Priecīgu klausīšanos! :)

Kas ir akciju tirgus un kā pelnīt ar akcijām

"Neatkarīgi no tā, kādus teicienus ikdienā lietojat, runājot par naudu, ar to tik un tā kaut kas ir jādara. Vienkāršākais – iztērēt. Otra iespēja ir atlikt un tērēt vēlāk. Trešā iespēja ir pamēģināt vairot kapitālu un kļūt bagātākam. Tieši šajā brīdī parādās atšķirība – to, kas prot naudu tērēt, ir daudz, bet to, kas pret naudu izturas kā pret kapitālu un prot veiksmīgi pavairot, – daudz mazāk. Naudas pelnīšana ir prasme. Labā ziņa – to var iemācīties" - ar šādu ievadu pie saviem lasītājiem vēršas Latvijā pirmā elektroniskā rokasgrāmata par investīcijām akciju tirgū "10:00 – 14:00. Vērtspapīru tirgus. Latvijas pieredze 2008", ko izdevusi Rīgas Fondu birža.


Grāmata vienkāršā un saistošā valodā izskaidro, kas ir vērstpapīru tirgus un kā tas darbojas, ko būtu vēlams likt aiz auss, pirmo reizi ieguldot akcijās, kā novērtēt risku, izstrādāt savu stratēģiju, un pieņemt lēmumus par akciju iegādi, kā izvēlēties savu brokeri, kad pirkt un kad pārdot un kā rīkoties akciju īpašniekiem krīzes laikā. Šī grāmata būs piemērota gan tam, kurš ir iesācējs, gan tam, kurš domā, ka visu zina, gan vienkārši ziņķārīgajiem. Rokasgrāmatā savus padomus un skaidrojumus sniedz 12 Latvijā pazīstami eksperti, viņu vidū arī Parex Asset Management prezidents Roberts Idelsons, Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne un Ieguldījumu brokeru sabiedrības Finasta Latvijas nodaļas vadītājs Andrejs Martinovs.


Grāmata pieejama gan latviešu, gan krievu valodā.


Grāmatas saturs: Par ko vērts padomāt pirms akciju pirkšanas, Kā darbojas akciju tirgus, Kā noteikt savu riska līmeni, Kā tirgoties pašam, izmantot brokeri vai līdzekļu pārvaldnieku, Kā izvēlēties savu ieguldījumu stratēģiju, Kā izvēlēties akcijas, Kā analizēt informāciju par uzņēmumu un tā akcijām, Kā strādāt krītošā tirgū, Kas ir IPO jeb sākotnējais akciju piedāvājums, Psiholoģiskie faktori, ieguldot akciju tirgū, Ar ko vēl var tirgoties vērtspapīru tirgū, Kā salīdzināt dažādu valstu vērtspapīru tirgus.

2008. gada 14. oktobris

Emuāra autors Pekinā

Kamēr mēs te tuntuļojamies un salstam, mūsu bloga autors Arturs sildās Pekinas saulītē (+25 grādi) un aizstāv Latvijas godu pasaules prāta spēlēs ar labu sniegumu kā jau tas starptautiskam meistaram šahā klājas. Pie viena ir apskatīts lielais Ķīnas mūris un imperatoru pilsēta, apgūta prasme kaulēties tirgū. Šajās prāta spēlēs piedalās ap trīs tūkstoši cilvēku. Bildes var apskatīt Rīgas šaha federācijas mājas lapā. Vajag uzspiest uz katra raksta par Pekinu lasīt tālāk, tad atvērsies bilžu galerija :)

Un kad Arturs būs mājās, sīki iztaujāsim viņu par iespaidiem.

2008. gada 13. oktobris

Azartiskā Letonika

Bibliotēkās tagad cilvēki azartiski ieskatās datu bāzē Letonika.lv, lai uzzinātu līdz šim nezināto un mēģinātu sameklēt uzdotos jautājumus. Domājams, ka bibliotekāriem tā ir kā bērnu spēle, bet ierindas lasītājiem nedaudz jāpacīnās kopā ar bibliotekāra skaidrojumu, kā informāciju visvieglāk varētu sameklēt un kurā datu bāzes mapītē: enciklopēdijās, vārdnīcās, attēlu kolekcijās vai literatūrā.

Cik žēl, ka neierakstīju blogā otrās kārtas jautājumus, jo tie nav konkursa lapā saglabāti. Atbildes gan vēl atceros, ceru, ka pareizā secībā: utopija, Pierīgas skats 18.gadsimta beigās, J.Ezeriņa noveļu varoņi, Grāmata veltīta baletam, Dzejolis veltīts Astrīdei Ivaskai, Allažu ķimelis.

Trešās kārtas jautājumi jau nedaudz piņķerīgāki, uzmanīgi jāizlasa līdz galam. Neko nevajag minēt, visi atbilžu varianti jāpārbauda datu bāzē, pārējiem jāizvēlas raksturīgākais atslēgvārds, tad jau atbilde pati ieskries rokās. Man visvairāk patika ceturtais jautājums:)

Tātad divu nedēļu laikā jāatrod atbildes uz kārtējiem sešiem jautājumiem:

1. Ja latvieši taupa "nebaltai dienai", tad angliski runājošie taupa (burtiski): pelēkai dienai, melnai dienai, lietainai dienai, grūtai dienai.

2. Kad nebija izgudrots ne dators, ne internets, ne datu bāzes, apjomīga informācija tika drukāta daudzsējumu izdevumos. Daudzi no šiem izdevumiem ir plaši izmantoti arī mūsdienās. Tomēr - kādu šķirkli noteikti neatradīsiet attēlā redzamajā izdevumā- Konversācijas vārdnīcā?: Niedra Andrievs, Sudrabkalns Jānis, Švābe Arveds, Teoderihs.

3. Interesanti, ka Kurzemē atrodas gan Latvijas jaunākā pilsēta, gan iedzīvotāju skaita ziņā mazākā pilsēta, un arī Latvijas lietuviskākā pilsēta (ņemot vērā lietuviešu procentuālo daudzumu pilsētas iedzīvotāju kopumā). No zemāk minētajām pilsētām atzīmējiet to, kura nav ne jaunākā, ne mazākā, ne lietuviskākā: Durbe, Piltene, Priekule, Skrunda.

4. Kas no zemāk minētajiem parasti pārvietojas lidojot : studentes, mūķenes, ķiverenes, rūķi.

5. Nosauciet pilsētu, kurā 19. gadsimtā sāka iznākt pirmā periodiskā avīze latviešu valodā.

6. Kurā vietā (precīzi) šobrīd atrodas attēlā redzamais objekts?

2008. gada 10. oktobris

Maksimālais punktu skaits 277 konkursantiem

Letonikas konkursā Dienvidu reģionā maksimālo punktu skaitu (10) ieguvuši 277 konkursanti, tai skaitā 98 (visvairāk!) no Jelgavas pilsētas un rajona (Pārlielupes bibliotēkai- 12).

Vislielākā konkurence ir pamatskolēniem - 93, bibliotekāriem – 83, pieaugušajiem lasītājiem – 75. Visvieglāk tikt pie balvām būs vidusskolēniem, jo viņu grupa ir vismazākā- 26.

Dienvidu reģionu pārstāv 7 rajoni un pilsētas: Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Madonas, Ogres, Rīgas. Mani pārsteidza, ka vismazāk piedalās Rīgas rajona bibliotēku lasītāji, bet no Rīgas pilsētas vispār neviena nav.

Priekšā četras kārtas, un rezultāti var stipri mainīties. No piecām kārtām vērā ņems tikai četru kārtu rezultātus. Izskatās, būs nepieciešama papildus kārta, kad uzvarētāju noteiks visātrāk sameklētā pareizā atbilde.

2008. gada 6. oktobris

Emuāru apskata 60 valstīs

No jūlija līdz septembrim (3.ceturksnī) blogu apmeklēja 6551, tai skaitā unikālie apmeklētāji ir 4596 no 46 valstu teritorijām.

Apmeklētāju TOP 10:
Latvija (6033)
Lielbritānija (38)
ASV(35)
Īrija (17)
Norvēģija (12)
Zviedrija (12)
Itālija (11)
Francija (9)
Dānija (8)
Kanāda (8)

Visilgāk lasījušo TOP 10:
Šveice (8,27min.)
Polija (7,20)
Portugāle (2,58)
Krievija (2.20)
Spānija (2.15)
Kanāda (2.06)
Austrija (1,42)
Dānija (1,21)
Latvija (1,11)
Malaizija (1.01)

Kopš 1.februāra, kad datus sāku analizēt ar google. analytics, emuārs apmeklēts 17381 reizi no 60 valstu teritorijām, no Latvijas -16877 (97%). Šai laika posmā unikālie apmeklētāji ir 11546 (66,4%). Emuāra lietotāji nāk no 1016 interneta adresēm.

2008. gada 3. oktobris

Letoniku.lv apgūst 1244 konkursanti

Ir nopublicētas konkursa pirmās kārtas jautājumu atbildes. Konkursa pirmajā kārtā piedalījās 1244 dalībnieki:


bibliotekāru līgā 320 (25.72%),
pieaugušo lasītāju līgā 336 (27%),
pamatskolēnu līgā 446 (35,85%),
vidusskolēnu līgā 142 (11,41%).


Konkursā uzvarētājus noteiks katrai līgai četru reģionu ietvaros. Visvairāk dalībnieku ir Austrumu un Dienvidu reģionos. Tātad te ir lielāka konkurence:)


No Jelgavas pilsētas un rajona piedalījās 149 konkursanti jeb 11.98%, no kuriem bibliotekāri ir 38 (11.88%), pieaugušie lasītāji 41 (12.20%), pamatskolēni 55 (12.33%), vidusskolēni 15 (10.56%).


Pārlielupes bibliotēku pārstāv konkursanti visās līgās, iesaistījušies pilnīgi visi bibliotekāri, savukārt visvairāk konkursam lasītājus ieinteresējušas Marika un Veneranda.

2008. gada 1. oktobris

Pirmās kārtas atbildes, otrās kārtas jautājumi

Noslēgusies pirmā kārta, pareizās atbildes nekur netiku manījusi, domāju, ka daudzus tas varētu interesē. Un tā, pareizās atbildes ir:


1. Non possumus (kategorisks atteikums); 2. Ēvalds Valters (ar pseidonīmu Ints Baltarājs); 3.1646. gadā; 4.Visindīgākā sēne ir zaļā mušmire; 5. Staburags; 6. Senlatvju kareivis izdzēš lāpu. Fragments no prezidenta J. Čakstes kapa pieminekļa, Rīgā II Meža kapos.


Otrā kārta rit jau kādu laiciņu. Jautājumi ir diezgan viegli, vienīgi dzejolis tik viegli nedodas rokās. Taču, ja meklē nevis pēc pilnas rindiņas teksta, bet pēc rindiņas otrā vai trešā vārda vai to abu kombinācijas, atbilde ātri vien atrodas:)


Iegūti jauni fakti, uzlabota meklēšanas tehnoloģija. Lasītājiem tīri labi padodas meklēšanas process. Nedaudz gan jāpaseko, vai konkursanti izprot jautājumu. Taču tāds jau ir konkursa mērķis- iepazīt datu bāzi Letonika.lv un apmācīt lasītājus to izmantot. Šai ziņā konkursa jautājumi ir lieliski. Līdz ar to lasītāju un bibliotekāru sadarbība nostiprinās.


Arī tu vēl vari pieslēgties konkursam. Kārtas gan ir piecas, taču vērtēs tikai četru rezultatīvāko kārtu atbildes, tā ka nekas nav zaudēts. Pavisam būs 16 uzvarētāji, pa četriem katrā reģionā. Mēs esam Dienvidu reģionā, līdz ar to nekonkurējam ar citiem reģioniem.

Septiņas zāles kā ārstēt plānu naudas maku

"Bagātība, tāpat kā koks, izaug no sīkas sēkliņas. Un šī sīkā sēkliņa, no kuras izaugs tavs bagātības koks, būs tā pirmā vara ripiņa, kuru tu ietaupīsi, vispirms samaksājot sev. Jo drīzāk šo sēkliņu iestādīsi, jo ātrāk izaugs tavs koks. Un, jo rūpīgāk šo koku kopsi un laistīsi ar pastāvīgiem ietaupījumiem, jo drīzāk varēsi apmierināts snaust tā veldzējošā ēnā."


Vērtīgi padomi, kā ārstēt plānu naudas maku atrodami grāmatā Bagātākais vīrs Babilonijā.
Autors ar interesantu sižetu uzskatāmi parāda, ka daudz naudas ir tiem, kas izprot naudas iegūšanas pamatlikumus:


1.Sāc savu maku piepildīt.
No visa nopelnītā atliec desmito daļu sev - nākotnes uzkrāšanai, maka piepildīšanai nevis tērēšanai.


2.Kontrolē savus izdevumus.
Atdali vajadzības no vēlmēm. Kontrolē savus izdevumus tā, lai, neiztērējot vairāk par deviņām desmitdaļām no nopelnītā, pietiktu naudas gan nepieciešamām lietām un izpriecām, gan saprātīgu vēlmju apmierināšanai.


3.Liec naudai vairoties.
Liec katrai monētai strādāt, lai tā varētu atražot sev līdzīgas un palīdzētu tikt pie ienākumiem, pie tās bagātības straumes, kas nepārtraukti plūstu tavā makā. Mūsdienās visvienkāršākais- noliec naudu bankas depozītā.


4.Sargies bagātību zaudēt.
Neveiksme mīl lētticīgos. Naudai jānodrošina stingra aizsardzība, citādi tā var zust. Tāpēc ir gudri mācīties to aizsargāt, kamēr tās vēl maz. Pirms ieguldi naudu, jābūt garantijai par pamatkapitāla drošību. Sods par risku parasti ir zaudējums.Ja aizdodi kādam naudu, pārliecinies, vai viņš būs spējīgs to atdot.


5.Ieguldi naudu ienesīgā uzņēmumā.
Ienesīgs uzņēmums ir pašam savs nams.

6.Nodrošini savus ienākumus.
Nodrošini savas vecumdienas un savu ģimenei savlaicīgi. Uzkrājumi nav izmantojami ne paša krājēja dzīves, ne kāda uzņēmuma pastāvēšanas laikā. Tiem jābūt neaizskaramiem kā Valdnieka tronim. Taču kādu dienu, kad pats ģimenes galva būs devis aizsaules ceļos, šie uzkrājumi kļūs par lielu svētību katram ģimenes loceklim. Tāpēc visiem spēkiem vairo mantojumu saviem pēctečiem.


7. Palielini iespēju pelnīt.
Jo vairāk ir zināšanu, jo vairāk var nopelnīt. Attīsti savas spējas un talantus, mācies un kļūsti gudrāks, veiklāks, amatā prasmīgāks. Cieni sevi un atdod parādu, cik drīz vien iespējams, kā arī nepērc to, ko nevari atļauties samaksāt.


Labāk lieku reizi piesargies nekā lieku reizi nožēlo.


Autors ar saistošu sižetu dod recepti, kā rīkoties cilvēkam, kurš iestidzis parādu jūgā. Vienmēr sev jāatliek desmit procenti no visa, kas nopelnīts, nākotnes nodrošināšanai, divdesmit procenti jāizlieto parādu/ kredītu atmaksai, bet ar 70% nopelnītā jānodrošina savas ģimenes iztikšana.