Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 29. februāris

Kas laimējis datoru?

Konkurss „Nāc uz bibliotēku un laimē datoru” ir noslēdzies un uzvarētāji it kā paziņoti. Dīvaini tikai, ka netiek minēts, kas tad īsti ir tas laimīgais, kurš laimējis portatīvo datoru?

Vajadzēja būt trim uzvarētājiem: bibliotekārs, kas iegūst ceļazīmi uz Aleksandriju. Tā ir Ilze Putniņa no Limbažu Bērnu bibliotēkas. Lursoft datu bāzes abonementa ieguvējs ir Limbažu rajona Katvaru pagasta bibliotēka.
Bet kurš ir galvenais uzvarētājs atbilstoši konkursa nosaukumam?

Konkursa piekto kārtu ar maksimālo punktu skaitu- 25 noslēdza 27 dalībnieki. Uzvarētāja noteikšanai tika nodibināta komisija. Taču kurš tad īsti vinnējis? Kāpēc tas tā jāslēpj? Galu galā tas taču bija galvenais uzsvars pat konkursa nosaukumā! Starp citu, nez kāpēc rakstot par rezultātiem mainījies arī konkursa nosaukums:)

Savādi arī, ka mainīti konkursa akcenti no lietotāja uz bibliotēku. Tas taču bija lietotāju konkurss un bibliotēka un bibliotekārs tikai kā papildus bonus.

Visumā konkurss bija interesants un rosinošs, tikai nez vai lietotāju uzticību vairojošs. Protams, neviena bibliotēka jau pie tā nav vainīga, taču sekas izjutīs gan.:)

2008. gada 27. februāris

Šoreiz - paši mazākie




Šonedēļ divus rītus pie mums atkal viesojās bērni no "Pīlādzīša". Šoreiz ieradās paši mazākie - divgadnieki. Topošie lasītāji iepazinās ar plašo grāmatu klāstu, izstaigājās pa daudzajām telpām un grāmatu krātuvēm, apsēdās pie apaļā galda bērnu stūrītī un ar lielu interesi aplūkoja daudzās gan muzikālās, gan taustāmās grāmatas ar daudzajām bildēm. Visbeidzot visi noskatījāmies multfilmu par Vinniju Pūku. Par piemiņu no bibliotēkas uzdāvinājām katrai grupiņai pa grāmatai. Apņēmības pilni atnākt vēl kopā ar vecākiem mazie atvadījās gan no bibliotekārēm, gan grāmatām.

2008. gada 23. februāris

Mācās tā, ka galva kūp

Kā gadu sāksi, tā turpināsi. Tātad 2008.gads būs mums liels mācību gads. Piecas dienas pēc kārtas katrs bibliotekārs janvārī jaunajā reģionālajā mācību centrā Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas telpās apguva jauno VISTA un 2007.gada Word, Excell un PowerPoint. Jā, atšķirības ir, patīkamāk veikt sarežģītas lietas, programmatūra daudz ietilpīgāka un jaudīgāka.

Piecas dienas mācās tā, ka galva kūp un liekas jau ir tonnu smaga. Vēl jau solītos Bila Geitsa datorus neesam saņēmuši, taču cītīgi tam gatavojamies, lai varētu konsultēt bibliotēkas lasītājus datorus labāk izmantot.

Februārī katrs apgūstam kursu "Inovatīvā darbība bibliotēkās" pakalpojumu, ideju realizēšanai, lai gala rezultātā lasītājiem būtu interesantāk pavadīt laiku bibliotēkās.

Vispirms mums mācīja, kas ir radošums un kas ir inovācijas. Pēc tam smalki apzinājām projektu rakstīšanas knifus, lai varētu īstenot savas radošās idejas. Apguvām komunikāciju radošā procesā, analizējot sevi dažādās sociālajās lomās, uzzinot saskarsmes verbālos un neverbālos veidus, prezentācijas nozīmi. Sevišķi vērtīgi bija uzzināt dažādus uzvedības tipus: gan pašiem sevi izzinot, gan risinot konflikta situācijas. Nu mēs visi esam savu reizi esam gan pieaugušie, gan bērni, gan vecāki. Taču izrādās, ka ir divu tipu vecāki: kontrolējošais un rūpīgais vecāks. Arī bērni var būt divu tipu: dabīgais bērns un adoptētais bērns. Katram ir cits uzvedības veids, ar ko ikdienas saskarsmē mums jātiek galā. Tāpēc praktiski noderīgs izrādījās kurss "Efektīvas pasniegšanas metodes". Daudz ierosmes guvām arī, apgūstot mārketinga komunikāciju. Ja mēs bibliotēkas procesus pārnestu uz mārketingu un izmantotu ieteiktās metodes, tad labāk saprastu gan bibliotēkas plusus, gan iespējas. Man personiski šis kurss patika visvairāk. Visa mācību programma bija būvēta tā, lai katrs nākamais pasniedzējs varētu attīstīt to, ko mēs iepriekšējā dienā apguvām.

Visas piecas dienas aizskrēja kā viena. Uz daudz ko mums lika paskatīties citādi. Un atkarībā no mūsu zināšanām un prasmēm veidojās viedoklis par konkrētā kursa derīgumu. Nav viegli piecas dienas pēc kārtas aktīvi domāt, pārdzīvot prāta vētru, meklēt labākos risinājumus problēmu likvidēšanai, iepazīt sevi un citus un efektīvi pasniegt radošā darba prezentāciju. Bija grūti, bija interesanti, bija noderīgi. Un jo īpaši jauki, ka kaut kas palika arī pēc kursiem- proti, mācību materiālu grāmatiņas, kurās ieskatīties. Bibliotekāri vienmēr bijuši gudri, bet tagad jo īpaši. Lai tikai pietiek laika apgūto izmantot praksē, jo kamēr mācās, darbi sakrājas kaudzē un tos tāpat vajag padarīt.:)

Atbildes uz 5.kārtas jautājumiem

Konkurss "Nāc uz bibliotēku un laimē datoru" noslēdzies, tāpēc atbildes uz piektās kārtas jautājumiem var droši publicēt:

1.Laikraksta “Mājas Viesis” pirmais numurs iznāca 1856. gada 2. jūlijā.

2. A 380 ir pirmais tālu lidojumu laineris, kas uz vienu pasažieri patērē mazāk nekā trīs litrus degvielas uz 100 kilometriem. Tas pielīdzināts pašām ekonomiskākajām automašīnām. A 380 ir pasaulē lielākā pasažieru lidmašīna.

3.Svētās Trīsvienības baznīcas altārī Rīgā Deglava ielā 63 atrodas Ērika Pudzēna 6 m plata un 10 m augsta eļļas glezna.

4. Globālo klimata pārmaiņu rezultātā Eiropā kopumā reģistrētas 10822 augu, zivju, putnu un zīdītāju sugas, kas mūsu pasaules daļai nav bijušas raksturīgas.

5. Venēcijas 64.kino festivālu noslēdza režisora Alexi Tan asa sižeta filma «Blood Brothers» («Tuantang Kou»), kuras notikumi risinās 1930 – to gadu Šanhajā.

Piņķerīgāk bija atrast atbildi uz 4.un 5. jautājumu. 4.jautājumam vajadzēja izmantot daudz atslēgvārdu vienlaicīgi, piemēram, reģistr* putn* sug* zīdītāj* Eirop*, taču 5.jautājumam pietika ar vienu atslēgvārdu biennāle.

Nu tik jāgaida konkursa rīkotāju atzinums par to, kas brauks uz Aleksandriju (bibliotekārs), kas saņems lielo Lursoft datu bāzu paketi (bibliotēka) un kurš lasītājs būs laimējis portatīvo datoru.

Tomēr, liekas, ka daudziem šis konkurss būs palīdzējis saprast, kā var sameklēt atbildes uz sarežģītiem jautājumiem, kas ir pilntekstu datu bāze un kur ir bibliotēka.:)

2008. gada 19. februāris

Gribu lasīt tūlīt!

Vakar un šodien bibliotēku apmeklēja mūsu nākamie lasītāji- bērnudārza "Pīlādzītis" trīsgadīgo bērnu latviešu un krievu grupiņas kopā ar audzinātājām projekta "Pirmā tikšanās ar bibliotēku" ietvaros.
Mūsdienās grāmatiņas ir tik daudzveidīgas - ar rotaļlietām, ar mūzikas skaņām, ar grabuļiem, spoguļiem utt. Liels bija gan bērnu, gan pieaugušo prieks rokās paturēt tik atraktīvas grāmatiņas: tās var lasīt un ar tām var rotaļāties.
Bērni iepazinās ar visām bibliotēkas telpām. Īpašu interesi izraisīja grāmatu krātuve ar augstajiem plauktiem līdz griestiem. Visvairāk piesaistīja stāsti par grāmatu dzīvi bibliotēkā un, protams, pašas grāmatiņas. Bērniem bija grūti šķirties no redzētajām grāmatām. Ciemošanās noslēgumā katra grupiņa tika pie skaistas pasaku grāmatas, ko kopā palasīt bērnudārzā. Tagad gaidām mazos draugus kopā ar vecākiem reģistrēties par lasītājiem un saņemt dāvanā akcijas grāmatu, un no bibliotēkas krājuma kādu jauku grāmatu ar mūziku vai rotaļlietu kopīgai lasīšanai ar vecākiem.

Konkurss finiša taisnē

Konkurss "Nāc uz bibliotēku un laimē datoru" tuvojas noslēgumam. Piektās kārtas jautājumi jāsameklē un jānosūta līdz piektdienas vakaram pulksten 18.00. Balvas tiks pasniegtas 28.februārī Latvijas bibliotekāru kongresā. Noslēdzošās kārtas jautājumi izskatās gana sarežģīti:

1.Kurā datumā izdots pirmais laikraksta “Mājas Viesis” numurs?

2.Kurš pasažieru aviolaineris spēj nolidot 100 kilometrus, patērējot tikai 3 litrus degvielas uz vienu pasažieri?

3.Cik liela glezna ir uzstādīta Svētās Trīsvienības baznīcas altārī Rīgā Deglava ielā?

4.Arvien biežāk dzirdam par satraukumu, ko rada globālās klimata pārmaiņas pasaulē. Viesuļvētras, plūdi un lielas pārmaiņas augu valstībā, tās ir tikai dažas no sekām. Cik Eiropai netipiskas augu, zivju, putnu un zīdītāju sugas ir reģistrētas šo pārmaiņu rezultātā?

5.1932.gadā Venēcijā pirmo reizi Mākslu biennālē norisinājās starptautiska kinoskate, kas iedibināja kinofestivālu tradīciju pasaulē. Vēstures kataklizmu dēļ pirmos gadu desmitus kinofestivāls nenotika ik gadu, tomēr jau vairākas desmitgades tas ir ikgadējs kultūras dzīves notikums. 2007.gadā kinofestivāls svinēja 75.jubileju. Kāda filma to noslēdza?

Mūsuprāt, pareizās atbildes uz 4.kārtas jautājumiem ir:1. Sorosiešu tīkls Latvijā: mērķi un darbojošās personas-3; 2.Lursoft Ziņu Slīdlīnija (slide line); 3.Merapi; 4.Leonardo da Vinči; 5.Priecīgus Ziemassvētkus!

2008. gada 17. februāris

Tagad bezmaksas audiogrāmatas arī latviski!

Jau agrāk rakstījām, ka internetā legāli uz bez maksas var klausīties audio grāmatas angļu, krievu un citās valodās. Taču tagad audiogrāmatas ierunātas arī latviešu valodā!
Pasaku portālā, par kuru rakstījām jau iepriekš, parādījusies arī audiogrāmatu sadaļa, kurā šobrīd ir jau divi, pilnībā ierunāti darbi – Astrīdas Lindgrēnas Brāļi Lauvassirdis aktrises Baibas Geķes izpildījumā un Grāmata par Pepiju Garzeķi Antas Krūmiņas izpildījumā. Abas audiogrāmatas ir sadalītas pa nodaļām, katra vidēji 10-20 minūšu garumā.
Šī ir lieliska iespēja iepazīstināt bērnus un iepazīties pašiem ar lielisku autoru darbiem brīžos, kad negribas, nav iespēju vai nav laika sēdēt pie grāmatas. Turklāt šie darbi ir no skolēnu obligātās literatūras klāsta, līdz ar to paveras lieliska iespēja ar tiem iepazīstināt arī bērnus, kas grāmatu rokās ņem nelabprāt, priekšroku dodot pasēdēšanai pie datora vai labprātāk klausās mp3 atskaņotāju (katru nodaļu var atsevišķi lejupielādēt kā mp3 failu, ar peli spiežot uz bultiņu).
Pasaku portāla autori raksta, ka drīz varēs klausīties un bez maksas lejupielādēt arī tādus darbus kā Vinnijs Pūks un draugi, Lennenbergas Emīla nedarbi, Mana ģimene un citi zvēri, Divas Lotiņas, Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta, Alise Brīnumzemē, Mio, manu Mio un citus. Paldies Pasaku portālam un patīkamu klausīšanos! :)

2008. gada 12. februāris

Atbildes un jautājumi

Nedēļa paskrējusi vēja spārniem, atbildes uz KIS un Lursoft konkursu aizsūtītas, rezultāti vēl nav zināmi. Mēs domājam, ka pareizās atbildes uz 3.kārtas jautājumiem ir: 1. Medaļa "Artis bohemiae amicis" (Čehu mākslas draugi). 2. Vīnogu šķirne "Negramaro". 3. ASV internetžurnāls The Drunken Boat. 4. Ieeja pastāvīgajā ekspozīcijā - Ls 1, pensionāriem, studentiem, skolēniem - 50 santīmu. 5. Andrejs Bodrovs. Varētu strīdēties par internetžurnāla nosaukumu. Latviešu presē tas nosaukts Thedrunkenboat.com. Faktiski tas ir The Drunken Boat.Tā interneta adrese.

Konkursa „Nāc uz bibliotēku un laimē datoru” 4. kārtas jautājumi nav tik grūti, kā varēja gaidīt. Nedēļas laikā var sameklēt jebkurš, kas to gribēs:

  1. Kurš 2006.gadā publicētais raksts Neatkarīgajā Rīta avīzē ir bijis 50.visvairāk lasītais?
  2. Kā sauc Lursoft bezmaksas lietojumprogrammu, kas paredzēta ziņu un jaunumu attēlošanai? Programma parāda uz lietotāja datora ekrāna slīdošas ziņas un jaunumus logā, kura atrašanās vietu, izmēru un ziņu avotu konfigurāciju var mainīt pats lietotājs.
  3. Kā sauc Javas salas "svēto kalnu", kur tikai 20. gadsimtā vien notikuši trīs lieli izvirdumi?
  4. Kurš ir autors dārgākajai līdz šim pārdotajai grāmatai, kuras eksemplārs tika pārdots par vairāk nekā 30 miljoniem dolāru?
  5. Vēsturē parasti paliek pirmie vārdi. Kāds bija saturs pirmajai nosūtītajai SMS īsziņai?

Mazliet šķendējos, ka neatbilstība ir 4.jautājuma atbildei- latviešu presē grāmatas cena minēta zemāka nekā 30 miljoni dolāru, tā ka reizēm ir vērts pārbaudīt arī internetu angļu valodā. Kļūdīties gadās arī žurnālistiem.:) Esiet uzmanīgi. Varbūt tieši tur arī ir 4.kārtas āķis- informācijas precizitāte un tās ticamība?:)

Veiksmi meklējumos!

P.S. Jautājumus un kārtu rezultātus var atrast organizatoru mājaslapā http://www.news.lv/konkurss/


2008. gada 10. februāris

Kā ar baudu kļūt slaidai

Nesen bibliotēkas krājumu papildināja interesanta diētu grāmata, ko sarakstījusi Lolita Neimane un Gaļina Zaiceva „Kā ar baudu kļūt slaidai: Rokasgrāmata ambiciozai sievietei.” Mums ir latviešu, un krievu valodā. Šo grāmatu vērts izlasīt ikvienai sievietei, arī vīriešiem tā varētu noderēt:)

Autores raksta: „Tev iegalvo, ka notievēt vajadzētu veselības dēļ? Nav tiesa! Slaida figūra vajadzīga tāpēc, lai šajā dzīvē veiktos. Labs izskats ir svarīgs, lai varētu dabūt to darbu, kuru gribi, to vīrieti, kuru pati esi izvēlējusies, un valkātu tādu apģērbu, kāds pašai patīk. Slaida figūra ir vajadzīga, lai ar prieku skatītos uz savu atspulgu spogulī, lai baudītu ne tikai ēdienu, bet arī citas labas lietas – ceļojumus uz tālām zemēm, sportu un ballītes. Izskats un veselība ir svarīgi ne tikai divdesmit gados, bet arī tad, kad ir piecdesmit, varētu pa pludmali staigāt pašā mazākajā bikini un nemulst no vīriešu apbrīnas pilnajiem skatieniem.”

Diētu ir ļoti daudz, galvenais atrast sev piemērotu un pie tās pieturēties ilgstoši. Autores izskaidro diētu iedarbības mehānismu. Piemēram, Atkinsa diēta pārkārto vielmaiņu: „Ja nav ogļhidrātu, organisms ir spiests iegūt glikozi no olbaltumvielām un taukvielām.”

Man iepatikās Kartupeļu diēta, kas ir lēta,vienkārša un visiem pieejama. Pēc šīs diētas īpaši notievējot gurnu un dibena zona. Nu tak aktuāli daudzām,vai ne?

Diētas būtība. Ar kāliju un cieti bagātie kartupeļi no zemādas tauku šūnām izvada šķidrumu. Visātrāk zūd tajās vietās, kur tauki nogulsnējas vispirms- gurni, augšstilbi, vēdera lejasdaļa.

Atļauts. Kartupeļi, 0,5% piens (vai kefīrs vai paniņas), olas, zaļie lociņi un garšvielas.

Jāierobežo.Tējkarote olīveļļas vai saulespuķu eļļas dienā. Šīs eļļas izvēlētas tādēļ, ka tajās ir daudz E vitamīnu un nepiesātinātās taukskābes, kas pēc ātra svara zuduma savelk ādu.

Aizliegts. Viss pārējais.

Kā ievērot? Diētu ievēro trīs nedēļas. Vienā dienā ļauts apēst 500 gramus kartupeļu, 200 mililitrus piena (vai kefīra, vai paniņu) un vienu olu. Nedrīkst lietot ne cukuru, ne sāli. Kartupeļus var gan vārīt, gan cept veselus folijā cepeškrāsnī, cept uz pannas augu eļļā, gatavot sacepumu. Katru dienu papildus jādzer arī polivitamīni.

Uz ko cerēt? Pirmajā nedēļā dienā zaudēsi 500 gramus. Pēc tam šķirsies vēl no trim kilogramiem. Viduklī un gurnos apjoms samazināsies par trim centimetriem.

Dienas ēdienkarte.

Brokastis. Glāze karsta 0,5% piena. Tēja vai kafija bez cukura.

Pusdienas. 250 g kartupeļu biezeņa, kas vārīts ūdenī, papildināts ar 1 tējkaroti augu eļļas. Tēja vai kafija bez cukura.

Vakariņas. Kartupeļu salāti- 250 g vārītu kartupeļu sagriež kubiņos, 1 vārīta ola, 3 zaļie lociņi. Mērcei izmanto citrona sulu, kas samaisīta ar pustējkaroti augu eļļas un melnajiem maltajiem pipariem.

Ik dienas izdzer pusotru litru ūdens (neskaitot tēju un kafiju).

2008. gada 7. februāris

Burtumāja jau klāt- nāc tai pakaļ!

Šodien saņēmām 2-3 gadīgo bērnu lasīšanas veicināšanas programmai "Pirmā tikšanās ar bibliotēku" Māras Cielēnas un Irēnas Lūses speciāli veidoto grāmatiņu "Burtumāja".
Tajā ir deviņu dzejnieku dzejoļi un latviešu tautas dziesmas, ko izdevis apgāds "Lietusdārzs" 2007.gadā.
Grāmatas autore raksta:
"Bērns. Pieaugušais. Grāmata. Šī trīsvienība nozīmē siltumu un drošību. Gan tad, kad darbības vieta ir mīļas mājas vai omulīga bibliotēka, gan tad, kad grāmata ir atšķirta nemīlīgā autobusu pieturā vai slimnīcas palātā. Siltums un drošība tiek ne jau tikai bērnam. Arī pieaugušajam, pieaugušajiem. Visai pasaulei."

Nupat pārrunājām ar bērnudārza "Pīlādzītis" vadītāju par ekskursiju uz bibliotēku četrām projektā iesaistītajām grupiņām, kā arī par vecāku informēšanu, un ielūguma nodošanu katram bērnam.
Esam jau rakstījuši par projektu agrāk. Bērnudārza mazuļu aktīvākie vecāki nevarēja vien sagaidīt programmas sākumu, tādēļ kopš janvāra vidus sāka nāk uz bibliotēku. Bērnu stūrītis aktīvi darbojas. Esam sarūpējuši arī dāvanas- skaistas grāmatas projektā iesaistītajiem bērniem kolektīvai lietošanai, kā arī krievu bērniem individuālas grāmatiņas- rotaļlietas uz cieta kartona, lai mazie pirkstiņi nesaburza grāmatas lapas.
18.februārī pulksten 10.00 bibliotēkā viesosies latviešu 3gadīgo grupiņa, 19.februārī pulksten 10.00 bibliotēku apmeklēs krieviski runājošo 3gadīgo bērnu grupiņa. Divgadīgie bērniņi nāks uz bibliotēku 26. un 27. februārī pulksten 10.00.
Vispirms bērni iepazīsies ar bibliotēku, bilžu grāmatām un saņems kolektīvo dāvanu- skaistu grāmatu, ko visi pēc tam kopā ar audzinātāju varēs lasīt savā grupiņā. Latviešu bērniem tā ir "Zelta pasakas", krievu bērniem- muzikālas miega pasakas.
Pēc tam gaidīsim jaunos vecākus ar atvasēm uz bibliotēku reģistrēties par lasītājiem un saņemt grāmatiņu "Burtumāja".Gaidām arī mājas bērnus. Projekts ilgs visu 2008.gadu.
Bibliotēka iegādājusies daudz jauku grāmatu, kuras ir piemērotas pirmsskolniekiem lasīšanai, tādēļ aicinām kļūt par bibliotēkas lasītāju ikvienu bērnu un viņu vecākus.
Plašāk par projektu var lasīt šeit.

2008. gada 6. februāris

Pievienojies konkursam!

Rit konkursa "Nāc uz bibliotēku un laimē datoru" trešā kārtā. Divās kārtās par balvām cīnās 391 bibliotēkas lasītājs no Latvijas 19 rajoniem: Alūksnes, Balvu, Bauskas, Cēsu, Daugavpils, Dobeles, Jēkabpils, Jelgavas, Krāslavas, Liepājas, Limbažu, Ludzas, Madonas, Preiļu, Rēzeknes, Rīgas, Saldus, Valkas, Ventspils. Favorīts ir Limbažu Bērnu bibliotēka, kuru pārstāv vairāk nekā 100 dalībnieki, tātad apmēram ceturtā daļa no visiem.

No Jelgavas šajā konkursā piedalās 24 lasītāji no sešām bibliotēkām: Bramberģes, Jēkabnieku, Kalnciema, Līvbērzes, Vilces un Pārlielupes bibliotēkas. Skumdina, ka konkursā nepiedalās skolu bibliotēku lasītāji.

Konkursam ir labas balvas, taču galvenais, šajā laikā iespējams iemācīties meklēt informāciju pilnteksta datu bāzē bez maksas. Nāc uz bibliotēku un izmēģini spēkus! Otrajā kārtā konkursa dalībnieku skaits palielinājies, taču ir arī tādi, kas atbildes neiesniedza. Tā ka uzvarēs, kas izturēs līdz galam! Vēl nav par vēlu pievienoties!:)

2008. gada 5. februāris

Konkursa 3.kārtas jautājumi

Nedēļas laikā līdz 11. februārim pulsten 11.oo Lursofta datu bāzē Laikrakstu bibliotēka jāatrod un jānosūta atbildes uz pieciem jautājumiem:
1.Kā sauc medaļu, kuru pasniedz Čehijas kultūras ministrija (kopš 2000.gada) ārzemniekiem un čehiem par čehu kultūras vārda nešanu pasaulē?

2.Kā sauc vīnogu šķirni, kurai par godu, jaunā latviešu māksliniece nosaukusi savu izstādi, jo šī vīnoga viņai asociējas ar Itālijā pavadīto laiku?

3.Kā sauc amerikāņu internetžurnālu, kur 2005. gadā tika publicēta liela latviešu dzejas izlase?

4.Cik 2004. gada beigās maksāja biļete uz pastāvīgu ekspozīciju Valsts Mākslas muzejā?

5.Kā sauc autoru novēlējumam "Sargi kājas Dima"?

Meklējiet ar vairākiem atslēgvārdiem vienlaicīgi, bet nepaļaujieties uz citātu precizitāti.:) Pamēģiniet atbildi meklēt svešvalodā. Izskatās, ka šoreiz cietais rieksts ir 3. un 5.jautājums.
Lai veicas!

Organizatoru lapā var apskatīt pagaidām tikai pirmās kārtas dalībnieku sarakstu un pārliecināties, cik daudz pareizu atbilžu bijis. Par katru pareizo atbildi- viens punkts. Svarīgi savākt pēc iespējas vairāk punktu. Trešās kārtas jautājumi jau ir āķīgāki. Datoru tik viegli nevarēs nopelnīt:)

Otrās kārtas pareizās atbildes, mūsuprāt, ir: 220, bakšišs, latviešu spēļfilma „Rīgas sargi”, krievu aktrise Olga Radionova, filosofs Jānis Ābele. 1.jautājumam bija āķis- vajadzēja atrast publikāciju skaitu tikai presē, bet Lursofta laikrakstu bibliotēkā ir arī BNS ziņas.

Prasmīgi meklētāji, protams, ātri atrod atbildes, taču arī iesācējiem tas ir pilnīgi pa spēkam, īpaši, ja bibliotekārs nāks talkā ar padomu.

2008. gada 2. februāris

Galvaskauss starp grāmatas lapām

Kā tik mēs nemēdzam atzīmēt vietu grāmatā, līdz kurai esam tikuši! Kāds ieliek grāmatzīmi, kāds noloka stūrīti, bet kāds uz pusēm pārloka visu lapu, droši vien vēl kādā citā izsaucot sašutumu – nu kā gan var šitā bojāt grāmatas lapas! Mājās lasot, es nereti ātrumā starp lapām ietupinu mobilo telefonu, bet, sēžot vilcienā, iespraužu biļeti.

Izrādās, ka grāmatzīme vienlaikus varbūt arī smalka stila lieta. Metāla, koka, zīda, pērlītēm rotātas, zelta, sudraba grāmatzīmes ir atrodamas interneta grāmatzīmju veikalos. Grāmatzīmes ne tikai pārdod veikalos un izsolēs, tās arī kolekcionē, par tām raksta grāmatas, veic vēstures pētījumus, rīko izstādes un veido speciālas interneta mājas lapas.

Senākās liecības par grāmatzīmēm saglabājušās no viduslaikiem, taču uzskata, ka jau senajā Ēģiptē tās tika izmantotas, lai atvieglotu lasīšanu, jo senie papirusa ruļļi mēdza sasniegt pat 40m garumu.

Ir kāda interesanta mājas lapa, kurā apkopoti interneta resursi par grāmatzīmēm – to vēsture, grāmatzīmju interneta veikalu adreses, padomi, kā izgatavot interesantas grāmatzīmes, citāti, raksti un grāmatas par grāmatzīmēm, un daudzas citas interesantas lietas.

Holivudas kino režisors Stīvens Spīlbergs reiz teicis: “Kamdēļ maksāt dolāru par grāmatzīmi? Kāpēc neizmantot pašu dolāru par grāmatzīmi?”. Nu, varbūt viņam nešķita, ka grāmatzīmes var būt tik skaistas un ka ar tām var izteikt lasītāja personisko gaumi un stilu :) Grāmatzīme var būt arī jauka un personiska dāvana, kas atspoguļo dāvanas saņēmēja intereses. Piemēram, grāmatzīme ar austrumu motīviem iepriecinās kādu, kas aizraujas ar Ķīnas kultūru, grāmatzīme ar kāda slavena rakstnieka amizantu karikatūru derēs kādam šī autora darbu cienītājam, eleganta metāla grāmatzīme ar gravējumiem vai ar slavenas gleznas reprodukciju iepriecinās kādu mākslu mīlošu draugu, ar galvaskausiem rotātu piekariņu var pārsteigt kādu ektrēmu jaunieti vai arī var uzdāvināt grāmatzīmi ar skaistiem citātiem vai novēlējumiem kādam, kas saprot labus jokus.

Man šķiet, ka grāmatzīme, tāpat kā grāmata, neiziet no modes un nepazūd. Tā paliek ar savu lasītāju un atspoguļo viņa personību.