Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 30. augusts

Saistošākā lasāmviela- mīlas romāni

Otrajā aptaujā 13 emuāra lietotāji noteica savu iecienītāko literatūras žanru. Absolūts uzvarētājs ir mīlas romānu lasītājs, gandrīz puse (46%) no atbildēm. Līdzīgās daļās ir detektīvu un fantastikas darbu mīļotāji (23%). Dzeju gan par prioritāru atzīst vien 7%. Varbūt septembrī, Dzejas dienās, kādu dzejoli izlasīs vai noklausīsies vairums bibliotēkas apmeklētāju.

Šāda žanru proporcija arī bibliotēkas ikdienā ir reāli jūtama. Visaktīvākās lasītājas ir sievietes, tāpēc dažādi romāni par mīlestību ir visvairāk iecienīti. Vīrieši pārsvarā aizraujas ar detektīviem un fantastiku. Protams, katrs lasa vairākus žanrus. Taču aptaujā varēja izvēlēties tikai vienu atbildi, sev svarīgāko.

Cenšamies noskaidrot bibliotēkas lietotāju gaumi, lai iegādātos atbilstošu krājumu. Pārlielupes bibliotēku uztur Jelgavas pilsētas pašvaldība, kuru savukārt uztur iedzīvotāju nodokļi. Līdz ar to sanāk, ka bibliotēkas lietotāji finansē bibliotēku. Savukārt, kas maksā, tas pasūta mūziku. Tātad lasītāji nosaka, kam jābūt bibliotēkas krājumos. Izmantojiet savu ietekmi!

2007. gada 29. augusts

Jaunās grāmatas bibliotēkā (saņemtas 28.augustā)

Nupat esam saņēmuši daudzas jaukas grāmatas. Sācies rudens, tā ka laiks atkal sākt lasīt. Domājam, ka katrs atradīs sev ko noderīgu un sirdij tuvu. Sirsnīgs paldies dzejniecei Guntai Micānei, kura savā dzejoļu grāmatiņā ierakstījusi jauku vēlējumu "Jelgavas pilsētas 2.bibliotēkas laipnajiem darbiniekiem un lasītājiem".

Dzeja:
Micāne Gunta. Uguns sniegā : [dzeja] / Gunta Micāne ; māksl. Sandra Strēle. - B.v. : Autorizdevums, 2006.
Skujiņa Rūta (1907-1964.). Uz Dieva plaukstas : dzeja, Rīga : Jaunā Daugava, 2007.
Urdaviņa : gadagrāmata bērniem, Rīga : Annele, 2004.
Bārbale Marta. Atgriezies, dzērvīte mana : atskats gadu ritumā : dzeja : 1998-2002, Rīga : Garā pupa, 2003.
Kaldupe Skaidrīte (1922-). Dārzs baltās asterēs : dzejoļi, Rīga : Zvaigzne ABC, [2005] : Preses nams. (S.Kaldupe dzejoļos aizdedz atmiņu sveces, iet meklēt kluso vienkāršību un atceras mīlestību - ūdensrozi dzelmes malā.)
Vānere Anmari. Latviešu kamasūtra : tautiskās mīlas mākslas gultasgrāmata latviešu mīlētājiem, Rīga : LIBRUM, 2007. Nenopietns ieskats latviešu nerātnajās tautasdziesmās.
Romāni:
Slaika ; van Helēna. Negaidītais ceļojums : [romāns], Rīga : Kontinents, 2005. (Pasaules bestsellers).
Панов Вадим. День Дракона : фантастический роман, Москва : Эксмо, 2007.
Ролинг Джоан К. Гарри Поттер и Принц-полукровка : [роман], Москва : РОСМЭН, 2006.
Mērdoka Airisa. Vienradzis : [romāns], Rīga : Zvaigzne ABC, [200x].
Makkalova Kolīna. Eņģelis, Rīga : Zvaigzne ABC, 2007.
Mairita. Vecais mērkaķis : [romāns], Rīga : Lauku Avīze, 2007. (Lata romāns).
Kļavis Aivars. Viņpus vārtiem : triloģija, II grāmata Rīgas kuprītis, Rīga : Nordik, 2007.
Kafka Francs. Pils : [romāns], Rīga : Jumava, 2001.
Jaunsudrabiņš Jānis (1877-1962.). Baltā grāmata : simts tēlojumu vārdos un līnijās, Rīga : Zvaigzne ABC, [2007]. (Lasītprieks)
Gripari Pierre. [Contes de la rue Broca. Latviešu val.] Muftāra ielas ragana un citas Brokā ielas pasakas, Rīga : Omnia mea, 2007.
Godārs Roberts. Nesaki ardievas : [romāns], Rīga : Kontinents, 2005.
Eglīte Biruta. Rīt vairs nelīs : romāns, Rīga : Zvaigzne, [200X].
Blūma Džūdija. Gudrās sievietes : [romāns], Rīga : Zvaigzne ABC, 200X.

Psiholoģija:
Кэрролл Ли. Дети Индиго : новые дети пришли, Москва : София, 2006.
Кэрролл Ли. Дети Индиго-2 : праздник цвета Индиго, Москва : София, 2006.

Ievērojami cilvēki:
Ørjasæter Tordis (1927-). [Menneskenes hjerter. Latviešu val.] Sigridas Unnsetes dzīvesstāsts : Cilvēku sirdis, no norvēģu valodas tulkojusi Aija Eimane. - Rīga : Apgāds "Daugava", [2007].
Svilāns Jānis, prāvests. Kardināls Julijans Vaivods, Rēzekne : Latgales Kultūras centrs, 2002.
Metcalf Eva-Maria. Astrid Lindgren, Stockholm : The Swedish institute, 2004.

Māksla un vēsture:
Spārītis Ojārs. Latvijas cietokšņi, pilis un muižas, Rīga : Jumava, 2007.
Laicens Linards. Skaistā Itālija, Rīga : N.I.M.S., 2007. (Pa vectēva Linarda Laicena ceļiem un vietām Itālijā.)
Broce Johans Kristofs. Zīmējumi un apraksti, Rīga : Zinātne, 1992. 1.sējums Rīgas skati, ļaudis un ēkas.Teksts latviešu un vācu val.
Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs. Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja raksti. - Jelgava. II. - 2006.

Gaddis John Lewis. [Cold war. Latviešu val.] Aukstais karš, Rīga : Atēna, 2007. (Dzīvā vēsture).
Kārkliņa Rasma (1945-). Korupcija postkomunisma valstīs, Rīga : Valters un Rapa, 2006. (R. Kārkliņa ir Latvijas Universitātes profesoru padomes locekle, Zinātņu Akadēmijas ārzemju locekle, Ilinoisas universitātes Čikāgā politikas zinātnes profesore. Grāmatā apkopoti 15 gadu pētījumu rezultāti - Latvijas politisko procesu, kā arī citu Austrumeiropas valstu politisko pārmaiņu vērojumi, analīze un secinājumi.)
Portrait of the USA / editor George Clack. - b.v. : United States Information Agency, 1997.

Bizness:
Ludboržs Aivars. Apgrozāmā kapitāla vadīšana nelielos uzņēmumos, Rīga : Lietišķās informācijas dienests, 2007.

2007. gada 27. augusts

„Piena glāzei” dubults prieks












Jel
gavā sestdien notika tradicionālie piena, maizes un medus svētki. Piena paku laivu regatē 16 dažādas laivas dreifēja nemierīgajos Lielupes ūdeņos. Tā bija gan ātruma sacensība, gan ideju un skaistuma parāde. Pasākums, kas prasīja pūles un līdzekļus, lai no 1000 tukšām piena pakām uzmiestarotu savu braucamrīku.
Piena tematikai visatbilstošākā laiva „Piena glāze” saņēma balvā 100 latus un diplomu, kā arī sponsora Rīgas Piensaimnieks speciālbalvu – 15 kg smago Edam siera kluci. Bibliotēkas lasītājas Dace, Gunita un Maija regatē piedalās otro gadu. Pirms gada „Trīs tantes tirgū” ieguva atraktīvākās komandas balvu.

Lai uzbūvētu stabilu braucamrīku, ikvienam tās dalībniekam bija jāiegulda pamatīgs darbs un paprāvi līdzekļi. Komandas aprēķini liecina- laiva būvēta 16 stundas, iztērēti 72 lati (parūkām, kleitām, baltajiem hēlija baloniem, skočam, transportam). Iegūtais prieks laivas būvēšanas procesā un sacensību laikā atsver smeldzošās muskuļu sāpes pēc pamatīgās airēšanās un ūdens kaujas ar citām laivām.




2007. gada 26. augusts

Ieskaties Ievas Kalves blogā

Šodien Ieva Kalve izlido uz Ameriku. Par saviem novērojumiem un piedzīvojumiem viņa stāstīs nupat izveidotajā blogā Trīs Kalves Amerikā.

Ieva raksta: „Apskatījām Venerandas radīto emuāru viņas patreizējai darba vietai un arī saņēmāmies pieķerties. Mēs gan bijām dikti čakli - arī pie Venerandas ciemos uz Jelgavu aizbraucām - parunāties un paskatīties, kā tas notiek”. Un dienu pēc apmeklējuma top blogs un pirmais ieraksts.

Pēc pieņemšanas ASV vēstniecībā Fulbraita stipendiāte ir gatava jauniem iespaidiem un Amerikas izpētei.

Ieva iedrošina arī citus gan meklēt ceļus, kā nokļūt Amerikā, aprakstot savu pieredzi, gan izveidot savu blogu.

Blogošana ir aizrautīga nodarbe, jo vienlaicīgi esi rakstnieks, mākslinieks, izdevējs un administarors. Visi procesi ir tavā kontrolē. Piedevām darba procesā apgūsti arvien jaunas lietas un uzzini to, par ko agrāk nebija ne jausmas.

Ieskatoties citu veidotajos blogos, pamanīju, ka tiek pieminēti blogu topi. Tas radīja pārdomas, nu kā gan viņi zina, cik daudz viņu emuāriem ir apmeklētāji. Izrādās, ir tāds pakalpojums.

Nesen piereģistrēju Pārlielupes bibliotēkas blogu, un izvēlējos neuzkrītošu skaitītāju. Varbūt esat jau pamanījuši. Pakalpojuma lielais plus ir tas, ka uzrāda blogu adreses, kas atsaucas uz Pārlielupes emuāru. Tā arī uzzināju par blogu Trīs Kalves Amerikā.

Labu ceļa vēju, Ieviņ, un paldies par iespēju uzzināt par tālo sapņu zemi arī Pārlielupes emuāra lietotājiem!

2007. gada 23. augusts

Aptaujas rezultāti: bibliotēku aktīvi izmanto 25 procenti

Pirmajā aptaujā par bibliotēkas apmeklējuma biežumu piedalījās 20 emuāra lietotāji. Rezutāti liecina, ka 25% ļoti aktīvi izmanto bibliotēku, bet trīs ceturtdaļas jeb 75 % bibliotēkā iegriežas retāk nekā vienreiz mēnesī.

Pārlielupes bibliotēkā 2006.gadā reģistrēti 1352 lasītāji, kas gada laikā bibliotēku izmantojuši 17411 reizes. Tātad vidēji 13 reizes katrs.

Ja aptaujā iegūtos rezultātus attiecinām uz reālajiem 2006.gada datiem, sanāk interesanta aina:

135 cilvēki (10%) uz bibliotēku nāk katru dienu,

68 cilvēki (5%) - reizi nedēļā,

135 cilvēki (10%) - vienreiz mēnesī,

1014 (75%) cilvēki bibliotēku apmeklē retāk.

Protams, tas ir tikai aptuvenais portrets, taču parāda to, ko mēs jau intuitīvi zinājām: emuārs vajadzīgs gan bibliotēkai, gan tās lietotājiem.

2007. gada 22. augusts

Latvijā ir trīs bibliotekārie emuāri

Ilona raksta, ka Pārlielupes bibliotēkas emuārs izraisījis interesi noskaidrot, kas tas ir. Uzzināto viņa nopublicējusi Valmieras rajona mājas lapā jeb tīmekļa vietnē.

To vērts izlasīt. Galvenās atziņas:

1.Pieejams jebkuram lietotājam.
2.
Pēc satura tie ir ļoti atšķirīgi:individuālas dienasgrāmatas, politiskas kampaņas, uzņēmumu žurnāli utt.
3. Parasti emuāra apmeklētāji var ierakstīt un lasīt komentārus, tādējādi katram izveidojas noteikts lasītāju loks.
4. Visu tīmekļa žurnālu kopumu sauc par blogosfēru.

Ilona noskaidrojusi, ka šobrīd bibliotēku nozarē ir trīs emuāri:

http://www.b20.lv/ - no 2007.gada maija
Pārlielupes bibliotēkai - no 2007.gada 15.augusta
Latvijas Nacionālajai bibliotēkai - no 2007.gada janvāra

Kartupeļu ciete noēd izsutumus

Šī vasara padevusies pārmērīgi karsta. Daudziem ir grūti, jo pastiprināti svīst. Sevišķi slimniekiem jāuzmanās no karstumu izraisītiem izsutumiem- sārtiem un sāpīgiem. Protams, var izmantot visus veikalā pirktos līdzekļus, kurus šodienas „Ievas” numurā apraksta Vintra Vilcāne. Bet var arī izmantot pārbaudītu tautas universālu līdzekli: uz tīras un sausas miesas uzbērt sausu kartupeļu cieti. Pāris stundu laikā apsārtums pazūd. Esmu tā darījusi vismaz 20 gadus. Tas vienmēr nostrādā, neko daudz nemaksā, ir dabisks produkts, neizraisa alerģiju.

Kartupeļu ciete der gan zīdaiņu ādas apsārtuma kopšanā, gan gulošu slimnieku aprūpē. Esmu to izmēģinājusi pie vairākiem radiniekiem. Izgulējumi nerodas vienā dienā pat gulošiem pacientiem. Ja pamana apsārtumu, pat jau krietni ielaistu, kartupeļu ciete lieliski ārstē. Lietoju to pēc vajadzības sava slimnieka aprūpē, un rezultāts vienmēr labs. Tā ir manas vecāsmātes dzīves gudrība.

Ieliec kartupeļu cieti savā zāļu skapītī. Noderēs.

2007. gada 20. augusts

Ieva Kalve mācās blogot Jelgavā

20.augustā ap pusdienas laiku Pārlielupes bibliotēku apmeklēja grāmatu autore Ieva Kalve ar dēlu un dzīvesbiedru. Ieva Kalve ir viena no populārākajām menedžmenta pasniedzējām Biznesa augstskolā Turība. Nedēļas nogalē viņa izlido uz ASV, lai izmantotu saņemto Fulbraita stipendiju.

Amerikā tiks vākti materiāli jaunai grāmatai par „pārmaiņu vējiem”. Kopā ar ģimeni no Latvijas būs prom astoņus mēnešus. Lai nezaudētu kontaktus ar dzimteni un saglabātu iespaidus, Ieva, apskatot Pārlielupes bibliotēkas blogu, nolēmusi tādu izveidot arī sev. Tajā būs par piedzīvojumiem un atklājumiem viņpus okeāna. Tas būšot vienkāršāk nekā daudziem rakstīt e-vēstules.

Pārlielupes emuāra izveide ir plaši apspriesta dažādos mēdijos un blogu forumos. Saņemti telefona zvani no vairākām bibliotēkām par gatavību veidot ko līdzīgu. Tomēr Ieva ir pirmā, kas ieradās, lai iepazītos ar bibliotēkas emuāru un konsultētos.

Vienmēr svarīgi zināt, ar ko sākt. Un ir labi, ja kāds var ievadīt, iedrošināt un pastāstīt savu pieredzi. Daloties ar nedēļas ilgo blogošanas pieredzi, sajūsminājāmies par Web tehnoloģijām, kas dod tik plašas iespējas bez maksas izveidot saskarmes vietu sev, saviem draugiem, domubiedriem vai plašākai publikai. Blogošana gan prasa laiku, zināmas iemaņas un, protams, nemitīgi kustina pēlēkās šūniņas, kā arī vairo blogotāja varēšanu.

Ieva joprojām (jau vairākus gadus) kopā ar ģimeni ietur Atkinsa diētu un jūtas labi.

Domājams, pēc Amerikā radoši pavadītā laika sagaidīsim ne tikai interesantu grāmatu, bet daudz ko vairāk.

Ģimenes socioloģija

Bibliotēkas lasītāja ZANE lūdza palīdzēt sameklēt informāciju par ģimenes socioloģiju. Domājam, kas tas varētu noderēt arī citiem. Socioloģija ir mācība par sabiedrību. Savukārt ģimene ir sabiedrības pamatšūniņa, par kuru mums katram arī ir savs priekšstats.
Sērfojot interneta plašumos, uzzinām:
5. Aktuālākās problēmas socioloģijā, demogrāfijā un cilvēka ģeogrāfijā jeb II Pasaules latviešu zinātnieku kongresa atskaņas. Z.Gošas publikācija.
6. Mācībspēka Dr.oec., as.prof. R. Taraškeviča lekciju konspektu
7.Publikāciju sarakstu no konferencēm.
8.Par feminismu
9.Atziņas, ka nevienam, nekad nevajadzētu strādāt

10.
21.gs. ģimenes koncepcijas : vai laulība ir mirusi? Psihiatrijas profesors no Kanādas H. Danešs (Hossain B. Danesh) ir meklējis atbildes uz trim jautājumiem: Vai jēdzienam ģimene joprojām ir jābūt spēkā? Vai mēs varam dzīvot bez ģimenes? Vai ģimenei ir alternatīva?
11. Par ģimenes terapiju un sistēmisku sociālo darbu. Raksta autors iepazīstina ar sistēmiskā sociālā darba attīstību –no individuālās psihoterapijas līdz ģimenes terapijai un sistēmiskajam sociālajam darbam, taču nepiesaucot uzvārdus vai datus, bet gan pamatojoties uz dažām idejām un no tām tapušām metodēm.
13.Savu ģimenes budžetu plāno tikai katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs
14.Par personāla motivācijas sistēmām Rietumeiropā un ASV
15. Kāds
laulības modelis ir vispiemērotākais: tradicionāla laulība, izmēģinājuma laulība, sezonas laulība, komunālā laulība, atklāta laulība, vieslaulība vai sērijveida monogāmija.
16. Pētījums par dzimumu līdztiesību .

2007. gada 19. augusts

Dzīvojamo māju apsaimniekošana

Sakarā ar publikācijām visos Jelgavas mēdijos, tai skaitā Zemgales ziņu portālā un Jelgavas domes mājas lapā par jelgavnieku daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas problēmām bibliotēkas lietotāji vēlējās uzzināt ko vairāk par savām tiesībām un pienākumiem.

Bibliotēkā grāmatu par šo jautājumu ir maz, taču internetā ir milzīgs informācijas masīvs. Bibliotēka noskaidroja sekojošo:

1. Iegādājoties dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, īpašnieks to uztur un apsaimnieko pēc saviem ieskatiem un par saviem personīgiem līdzekļiem. Taču viņam pieder arī daļa no mājas kopīpašuma: koplietošanas telpas (kāpnes, bēniņi, pagrabs, mājas fasāde, jumts), inženiertehniskās komunikācijas (ūdensvads, kanalizācija, apkures sistēma) un mājai piesaistītais zemes gabals. Šis kopīpašums ir jāuztur pienācīgā stāvoklī visiem īpašniekiem kopā neatkarīgi no mājas apsaimniekotāja izvēles. Kopīpašuma uzturēšanu dzīvokļu īpašnieki veic par tā saukto īres naudu.

2.Dzīvokļa īpašniekam jāsedz visi nepieciešamie izdevumi, kas saistīti ar dzīvojamās mājas, tās komunikāciju un iekārtu, uzturēšanu, ekspluatāciju un remontu, kā arī zemes gabala uzturēšanu proporcionāli sava dzīvokļa lielumam. Šis dzīvokļa īpašnieka pienākums likumdošanā ir paredzēts neatkarīgi no tā vai viņš ir vai nav iestājies biedrībā, kā arī vai ir, vai nav noslēdzis ar citiem dzīvokļu īpašniekiem attiecīgu līgumu.

3.Mājas kopīpašumu var apsaimniekot: paši, NĪP, fiziska persona, juridiska persona.

4. Lēmumu par apsaimniekotāja izvēli pieņem dzīvokļu īpašnieku kopsapulce ar balsu vairākumu. Tomēr neatkarīgi no apsaimniekotāja izvēles, kopīpašuma uzturēšanai nepieciešami līdzekļi.

5. Iesakām izpētīt šo shēmu, lai izprastu, kādas darbības jāveic un kādi dokumenti nepieciešami mājas kopīpašuma apsaimniekošanai. Vienkārši un skaidri norādītas darbības un nepieciešamie dokumenti un publicēti to paraugi šeit: Liepājas portāls, Centrālā Dzīvojamo māju privatizācijas komisija un Rīgas mājoklis. Visus parauga dokumentus: līgumus, statūtus, protokolus, iesniegumus pašvaldībai var pielāgot savas mājas vajadzībām un izdrukāt.


2007. gada 18. augusts

Emuārs, blogs vai dienasgrāmata

Emuārs ir bezMAKSAS sadarbības vieta internetā. Emuāra rakstīšana ir sazināšanās un ikviena, kas lasa un vēlas atbildēt, uzklausīšana. Ar Blogger nosaka, kurš var lasīt un rakstīt memuārā: pats, draugi, domubiedri vai visa pasaule. Ātrākais veids, kā izprast emuāra lietošanu, ir to izmēģināt.

Internetā reģistrēti vismaz 44 500 emuāru un 1 230 000 000 blogu. Tātad pasaule aktīvi komunicē. Pamēģini arī tu!

2007. gada 16. augusts

Pozitīvo domāšanu var apgūt, lasot grāmatas

Mūsdienu stresainajā dzīvē jāprot tikt galā ar daudzām negatīvām problēmām. Psihologi iesaka pārkārtot savu attieksmi pret dzīvi, vairāk rūpēties par sevi un noskaņot sevi pozitīvi. Galvenais - nedomāt negatīvi, visu izteikt ar pozitīviem vārdiem. Piemēram: runāt un domāt nevis negribu slimot, bet gan gribu būt vesels! Jo mūsu zemapziņa diemžēl nesaprot vārdu „ne”, tādēļ neviļus sevī ieprogrammējam to, ko negribam.

Vakardienas LTV1 raidījumā „Šeit un tagad” izteiktās atziņas par neirolingvistisko programmēšanu likās interesantas.

Ieteiktajā neirolingvistiskā programmēšanas centra mājas lapā ieraudzīju četras grāmatas par šo tematu, ko būtu vērts izlasīt.

Apskatot Jelgavas bibliotēku centrālo katalogu, redzams, ka par šo tematu sarakstītas daudz labu grāmatu. Pārlielupes bibliotēkā var izlasīt 61 grāmatu. Klikšķinot uz saiti meklēt, atveras grāmatu saraksts, ko vari izlasīt bibliotēkā. Klikšķinot uz saiti eksemplāri, atveras saraksts, kurās Jelgavas bibliotēkās vēl var atrast nepieciešamo izdevumu. Ja bibliotēkai nepieciešams iegādāties kādu citu grāmatu, dod ziņu.

Programmē sevi pozitīvi!

Bibliotekārs- pastnieks vai pastnieks bibliotekārs?

Lauku pasta nodaļas izrādās ir nerentablas, tāpēc tās grib slēgt un viņu darbus nodot bibliotēkām vai veikaliem. Kas tur sanāktu bibliotekārs- pastnieks vai pastnieks - bibliotekārs?

Tagad bibliotēka ir informācijas centrs ar bezmaksas interneta pieslēgumu ikvienam iedzīvotājam. Tādēļ iedzīvotāji var izmantot preses abonēšanu internetā un rēķinu veikšanu internetbankā. Taču abām profesijām - bibliotekāram un pastniekam ir dažādi uzdevumi veicami. Varbūt iedomāsies slēgt bibliotēkas un pastniekiem uzdos iznēsāt grāmatas uz mājām?

Visa pasaule kļūst mobila, varētu arī veidoties mobilas bibliotēkas interneta tehnoloģiju plašā pielietojumā. Tomēr te ir vairāki neskaidri jautājumi.

Par presi.
1.Kas piegādās presi bibliotēkai un cikos?
2.Vai iedzīvotāji nāks pakaļ presei uz bibliotēku?
It kā varētu, bet varbūt izrādīsies, ka ērtāk presi pirkt veikalā nevis abonēt. Bibliotēka nevar piegādāt mājās, tai jādara savi pienākumi.
3.Kas veiks abonēšanu? To var darīt bibliotēkas internetā. Bet vai toprot bibliotekārs un vēl jo vairāk iedzīvotāji? Bibliotekārs to varētu apgūt pats un iemācīt citiem.
4.Kas iekasēs un glabās naudu? Bibliotekārs noteikti nē, bet to var darīt internetā, izmanotojot internetbankas pakalpojumus. Vai to prot bibliotekārs un iedzīvotāji? Te arī jautājums par uzticēšanos. Vai iedzīvotāji uzticēs savus bankas kontus bibliotekāram, kas viņam varētu palīdzēt izveidot maksājumu uzdevumu paraugus. Ideālā variantā to visu prot ikviens. Bibliotēka tikai nodrošina piekļuvi internetam. Katrā ziņā 21.gadsimtā jābūt bezskaidras naudas lietošanai. Tas svarīgi arī no drošības apsvērumiem, citādi bibliotekāri būs pakļauti uzbrukumiem tāpat kā tagad lauku pastnieki.

Par atalgojumu.
Nekādā ziņā augsti kvalificētajam bibliotekāram nav jāglābj valsts vai pasts vai nezinkas uz savas ādas par simbolisku piemaksu. Jābūt nevis piemaksai, bet konkrētas slodzes algai no pastnieka slodzes likmes.

Kas notiks ar vēstulēm - parastajām un ierakstītajām? Vai bibliotēka kļūs par šķirotavu, vēstuļu glabātāju un izplatītāju. Vai zvanīs iedzīvotājiem, lai nāk pakaļ? Bet ja cilvēku nepazīst vai nav telefona. Ko tad?

Vai bibliotēka pildīs arī bankas lietas laukos- pieņems maksājumus?
Varētu, bet tikai caur internetbankām.

Secinājums. Bibliotēka varētu veikt konsultanta funkcijas par iedzīvotāju darbībām, kuras var izpildīt internetā: preses abonēšanu, rēķinu samaksu. Taču bibliotekārs nevar aizvietot pastu. Lai Latvijas pasts pats izdomā, kā atrisināt savas nozares attīstību, nevis uzgrūst to citiem. Katram jāpilda savi darbi un arī jāatbild par to.

2007. gada 15. augusts

Bērni tagad lasa un decembrī balsos par interesantāko grāmatu

Lai veicinātu skolēnu interesi par grāmatām un izzinātu bērnu domas, kādas grāmatas viņiem patīk, Latvijā sesto gadu darbojas lasīšanas veicināšanas programma „Bērnu žūrija”. Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā programma darbojas katrā rajonā, arī Jelgavas Pārlielupes bibliotēkā, Miezītes bibliotēkā un Bērnu bibliotēkā Zinītis.
Šogad katram Bērnu žūrijas ekspertam līdz decembra beigām jāizlasa septiņas grāmatas, četrām jābūt no sava vecuma domātajām grāmatām, trīs var izvēlēties no citas vecuma grupas. Pēc tam jāaizpilda aptauja par savu mīļāko grāmatu.
Grāmatu lasīšana un vērtēšana notiek četrās vecumgrupās:
1. - 2. klasei;
3. - 4. klasei;

5. - 7. klasei;
8. - 9. klasei.
Skolēni ir labākie lasīšanas eksperti!
Visas grāmatas pieejamas Pārlielupes bibliotēkā, projektā iesaistījušies jau seši skolēni.

Balso par Jelgavas rajona augu - vēstnieku!

No 1.augusta līdz 14.septembrim visā valstī notiek pirmās Latvijas Augu vēstniecības vēlēšanas, un tajās no Jelgavas rajona startē meža tulpe, mežābele un villainā gundega. Balsošanā var piedalīties ikviens, kam rūp Latvijas savvaļas augu liktenis. Jelgavas rajonā balsošana tiek rīkota Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā, tās filiālēs un Augu vēstniecības interneta mājas lapā.

Arī Pārlielupes bibliotēkā vari nobalsot par tavuprāt interesantāko vai nozīmīgāko augu savā rajonā. Balsot var tikai vienu reizi 24 stundās. Balsošanas rezultāti būs zināmi rudenī, un katra rajona uzvarējušais augs kļūs par vēstnieku Latvijas Augu vēstniecībā.
Mežābele

Dziesmās apdziedātā mežābele nemaz tik bieži nav sastopama - vairāk Daugavas, Ventas, Mēmeles un Gaujas krastos, bet jo īpaši raksturīga Zemgales novadiem. Atsevišķi koki parasti aug mežmalās, mežos, laukmalās, ceļmalās, ezeru un upju krastos, ezeru salās, tālāk no apdzīvotām vietām. Mežābeli uzskata par vienu no mājas ābeļu izejas formām.
Villainā gundega

Villainā gundega ir viena no Latvijas 18 gundegu sugām. Latvijā villainā gundega sastopama reti, jo sugai te ir izplatības areāla ziemeļaustrumu robeža, tā ierakstīta aizsargājamo sugu sarakstā. Tomēr Latvijas dienvidu daļā - biežāk Zemgalē, auglīgos platlapju un jauktos mežos, galvenokārt upju krastu gravās vai upju ieleju tuvumā villainā gundega mēdz augt pat lielās audzēs.
Meža tulpe
Meža tulpes dzimtene ir Dienvideiropa, vēlāk ieviesta Viduseiropā, kur 16. gs. tulpes sāka kultivēt un selekcionēt. Sens krāšņumaugs, kas pārgājis savvaļā, un tagad to tikai retumis var atrast vecos parkos un to apkārtnē, dažkārt upju palieņu pļavās, tās mēdz audzēt arī dārzos, no kurienes tās „aizbēg” savvaļā. Latvijā sastopama reti visā teritorijā, tomēr pārsvarā dienvidu un rietumu daļā.
Sīkāka informācija Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas vai Augu vēstniecības mājas lapā

Lasītāji aktīvi piedalās zīmējumu vērtēšanā

Pārlielupes bibliotēkā ceļojošās izstādes „Vienotības sirds mājas” 133 zīmējumus desmit dienu laikā apskatīja 120 cilvēki. Papildus izstādei bērnudārza „Vārpiņa” vecākās grupiņas bērni bibliotēkā apguva Harmonizācijas stundu un iepazinās ar jaunākajām grāmatām.

Izstādes atklāšanu apmeklēja bērni kopā ar tētiem, mammām un vecmāmiņām. Rotaļās un kustību dejās klātesošie mirdzošām acīm un atvērtām sirdīm ļāvās pasākuma organizatoru izdomai pieskandināt bibliotēku ar bērnu smiekliem un čalām. Dzerot zāļu tēju un mielojoties ar cienastiem, laiks paskrēja ātri. Bibliotēkas apmeklētāji arī aktīvi piedalījās zīmējumu vērtēšanā, uzlīmējot mīļākajam zīmējumam bizbizmārīti.

Daļai apmeklētāju šī bija pirmā iepazīšanās ar bibliotēku.

Attēlos pasākuma dalībnieki.

Vienotības sirds mājas Pārlielupes bibliotēkā

Bērnu zīmējumu Ceļojošā 133 zīmējumu izstāde Jelgavas „Pārlielupes” bibliotēkā bija skatāma no 5.līdz 13.jūlijam starptautiskā projekta „Vienotības sirds mājas” ietvaros. Ar dzeju, mūziku un sveces liesmām 42 bērni un viņu pavadoņi apskatīja zīmējumus,vērtējot ar uzlīmes bizbizmārītēm. Pasākuma Jelgavas koordinatore, 4.vidusskolas skolotāja Solveiga Nelsone, projekta vadītāja Baiba Mennika, biedrības „Rīgas Šri Činmoja centrs” pārstāve, mākslinieks Raimonds Līcītis kopā ar idejas biedriem radīja jautru noskaņu.
Projekts sācies Portugālē un noslēgsies ASV ar pasaules bērnu zīmējumu izstādi, kurā būs apskatāmi arī desmit Latvijas bērnu darbi. Latvijā projekts risinās laika posmā no 2007.gada februārim līdz oktobrim. Vispirms tika apmācīti skolotāji darbam ar 4-10 gadus veciem bērniem, lai novadītu Harmonizācijas stundas, bet bērni iegūtās zināšanas izpauda zīmējumos. Latvijā projektā iesaistījušās skolas no Kabiles, Sabiles, Rendas, Rīgas un Jelgavas, kā arī bērnudārzi no Rīgas un Jelgavas. Projektā apvienojušies dažādu tautību bērni, kā arī bērni ar īpašām vajadzībām.

No Jelgavas projektā piedalās 4.vidusskolas 1.a klase un divi bērnudārzi : „Rotaļa” un „Vārpiņa”. Jelgava ir ceļojošās izstādes pirmā pietura, pēc tam izstāde ceļos uz Vaivaru Rehabilitācijas centru, Tukumu, Ventspili, Kuldīgu, Majoriem, uz Republikānisko bērnu slimnīcu Rīgā un noslēgsies Valsts Ļeļļu teātrī Rīgā oktobrī. Projekta ietvaros notiek arī draudzības skrējiens. Jelgavnieki skrējienam pievienojās 26.jūlijā.

Projekts „Vienotības sirds mājas” ir pilsoniskās sabiedrības iniciatīva ar mērķi veicināt vienotību un saliedētību starp bērniem dažādās attālās Latvijas vietās, kā arī starp to ģimenes locekļiem un pedagogiem. Latvijā projektu organizē biedrība „Rīgas Šri Činmoja centrs” ar Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta atbalstu.




Kandavas seminārs "Bibliotēku pakalpojumu kvalitāte"


Tukuma rajona Kandavas novada tūrisma un atpūtas centrā „Plosti” no 7. līdz 9. augustam pulcējās Latvijas bibliotekāri uz kārtējo semināru. Tajā piedalījās 121 dalībnieks, tai skaitā divi pārstāvji no Jelgavas bibliotēkām - LLU FB un Pārlielupes bibliotēkas.

Triju dienu laikā tika nolasīti 30 referāti par šādām tēmām:
  • Kurzemes bibliotēkas- reģiona attīstībai
  • Bibliotēku nozare pārmaiņu laikā
  • Bibliotēku filozofija- pakalpojumu kvalitātes pamats
    Gaismas tīkla kā lasītāju apkalpošanas modeļa turpinājums Bila un Melindas Geitsu fonda (BMGF) megaprojektā Latvijā: digitālā, intelektuālā, finansiālā plaisa un kā šīs plaisas sabiedrībā pārvarēt
  • Krājumu veidošanas stratēģija: kopīgais un atšķirīgais zinātniskajās, publiskajās, skolu bibliotēkās
  • No hibrīdstartēģijas līdz bibliotēkai 2.0: digitālās bibliotēkas saturiskais un IKT risinājums, interaktivitāte, pieejamība
  • Latvijas bibliotēku portāls
  • Bibliotēku personāls; kvalitāte, sociālā atbildība, akadēmiskās un profesionālās kvalifikācijas paaugstināšana
Galvenās atziņas:
  • Nemitīgi jāpilnveido bibliotēku pakalpojumu sortiments un kvalitāte
  • Jāizzina lietotāju intereses un vēlmes, lai iegādātos visvairāk kārotās grāmatas un žurnālus
  • Bibliotēkām aktīvi jāizmanto interneta tehnoloģijas sabiedrisko attiecību un publicitātes veidošanā
Lai uzlabotu saskarsmi ar saviem lasītājiem Pārlielupes bibliotēka ir izveidojusi savu emuāru jeb blogu, kurā regulāri informēs par pasākumiem, jaunajām grāmatām un pakalpojumiem.

Sīkāka informācija par semināru pie Pārlielupes bibliotēkas vadītājas (tālrunis 63011829) vai šeit.